asperger syndrom

Hva er stim? Å håndtere livets kaos med selvstimulering.

gammelthuskebilde

Stim er en repeterende adferd, som brukes for å kontrollere seg selv. Jeg har mest stim når jeg ikke føler meg komfortabel. Oppførselen får meg til å roe meg ned. Da jeg var barn, hadde jeg nok stimming ubevisst gjennom å huske på huske. Det gav meg en plass i barnehagen, i skolegården og i universet som jeg kunne håndtere, fram og tilbake. Som voksen psykiatrisk pasient, har jeg en annen form for stimming.

Men sannheten/realiteten er at selvstimming også brukes av mennesker som ikke sliter. De biter negler eller tvinner tommeltotter eller dunker pennen sin mot bordet. Dette er akseptert adferd.

Det som skiller stimmingen min – selv om jeg gjør det ganske lite og ikke er så hardt rammet, fra det «normale» mennesker bruker – er at jeg ikke klarer å stoppe med å klemme på hendene eller vifte mot hodet mitt som milde slag uten å bli avledet. Stimming skjer ofte ubevisst og mens jeg er i samtale med behandlerne mine. Blir jeg irettesatt og krenket, begynner jeg å trekke meg unna situasjonen og går helt inn i stimmingen.

Hodedunking og andre stimminger er ikke styrt som ved selvskade. Jeg velger ikke å dunke hodet mitt på samme måte som jeg velger å kutte meg. Begge deler er kontrollskapende, men stimming er mer innebygd, som om det bor et troll inni meg som har sett sola og sprekker opp og blir til stimming. Det var en metafor jeg drømmer om at du forstår så jeg ikke virker så fjern.

Stimming er vanlig ved mentale lidelser, men spesielt ved autismespektertilstander.  Det er utad ikke sosialt akseptert på linje med lignende repeterende adferd den jevne nevrotypiske nordmann bruker, som om noen biter negler og vi tenker  naturligvis og automatisk at de er nervøse. Hvis man har autisme, kan man dunke hodet sitt og det skaper bekymring og rare blikk! Vi gjør ting rytmisk ofte, teller mens vi holder på. Men la oss holde på! Det rytmiske mønsteret hjelper oss: Å bevare kontrollen.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s