asperger syndrom

Å stille krav til meg

Man kan stille krav til personer med nevropsyiatrisk funksjonsnedsettelse, som Asperger syndrom. Vi er ikke evneveike eller uten ferdigheter. Men kravene må være rimelige. Vi er annerledes i funksjonsnivået og sansene våre og har ofte ujevn begavelse som igjen gjør det vanskelig å vite hvor mye vekt man skal legge på skåla.

For eksempel, er det greit å presse meg til å dusje en gang i uka, det krever ikke så mye energi av meg og jeg klarer å utføre oppgavene en dusj inneholder. Men å kreve at jeg skal pusse tennene regelmessig som er en enorm utfordring for meg blant annet på grunn av sansene mine, er ikke alltid like rasjonelt og kjennes tøft for meg.

Selvsagt er det irrasjonelt å ikke klare å pusse tennene, men å tvinge meg kommer man ingen vei med. Lydene, lukten og smaken er for utfordrende for meg. Jeg får vondt inni meg. Da er det tross alt bedre at jeg har litt redusert tannhelse, i stedet for at jeg skal ha det dårlig hver eneste dag.

Kort sagt, handler det å veie formål og mening opp mot hva det koster for meg av lidelser, såkalte bakdeler, akkurat som man veier opp medisiners positive funksjon opp mot bivirkninger.

Reklame

6 kommentarer om “Å stille krav til meg

 1. Hallo Helene
  You mentioned tooth brushing once before. Maybe a few times. There are many different products on the market, would you prefer a different taste? I was in the pharmacy today and a lady in the queue in front of me said that her little boy has aspergers and everything has to be strawberry flavour.
  My friend’s daughter, now aged ten, had a terrible time with her teeth cleaning. To start with the dental hygienist suggested she used a small dab of toothpaste on her finger to rub round her teeth. A while later we talked about using a very small child’s toothbrush so it wasn’t too big in her mouth. Finally she had fun using a small child’s battery operated toothbrush. I think she’ll always struggle with this but different colours and smells, also the smaller sizes helped a lot.
  Wishing you well Helene xx

  Liker

 2. Hei Helene
  Du nevnte tannbørsting en gang før. Kanskje et par ganger. Det finnes mange forskjellige produkter på markedet, vil du foretrekke en annen smak? Jeg var i apoteket i dag, og en dame i køen foran meg sa at hennes lille gutt har aspergers og alt må være jordbærsmaken.
  Min venns datter, nå i alderen ti, hadde en forferdelig tid med tennens rengjøring. Til å begynne med antydet tannhygienisten at hun brukte et lite tannkrem på fingeren for å gni rundt tennene hennes. En stund senere snakket vi om å bruke et veldig lite barns tannbørste, så det var ikke for stort i munnen hennes. Til slutt hadde hun det gøy å bruke et lite barns batteridrevne tannbørste. Jeg tror hun vil alltid slite med dette, men forskjellige farger og lukter, også de mindre størrelsene hjalp mye.
  Ønsker deg godt Helene xx

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s