asperger syndrom · sosialt · spesialinteresser

Bobla

Ingen kommer inn. Jeg sitter med headset. Utenfor bobla kommer legen for sårkontroll. Hun må vinke til meg, for jeg hører ingenting. Mange med Asperger er i en egen sone når de jobber med noe de er opptatt av. De kan også trekke seg litt bort fra det sosiale fordi man enten ikke passer inn i fellesskapet eller fordi man trives best i eget selskap. Ikke fordi man er egoist eller har høye tanker om seg selv, men fordi relasjoner kanskje krever mer enn de gir.

Og når folk ikke gir, men tar av energinivået mitt, blir jeg sint og bobla sprekker. Jeg mister håpet og «dør» litt. Du syns kanskje det var en dramatisk reaksjon. Men den var ikke så ille, tatt i betraktning uroen og ubalansen som pågikk inni meg. Den var bare det første som slo meg.

Etter å ha reagert negativt på dine for meg unødvendige spørsmål, setter jeg med ned i bobla mi igjen, gjerne sammen med musikk og bilderedigering. I bobla er det ikke andre mennesker. Da jeg var ute før, for eksempel på et kjøpesenter i 2010, stengte jeg av alle menneskene rundt meg. Jeg fokuserte bare på meg selv og kanskje littegrann på følget mitt, men ingen andre slapp inn i bobla. Jeg var «alene» i et stort samfunn og hoppende glad, lett og fri der ingen nådde inn til meg.

Men det oppstod likevel et problem, til tross for at jeg eier evnen til å kapsle meg inn. Det skjedde for eksempel da jeg stod i kø på eksempelvis Elkjøp. Jeg ble der stoppet opp og innhentet av andre mennesker. Jeg kunne da bli aggressiv og urolig inni meg. Bobla slo sprekker og det er ikke noe godt, for verken meg eller omgivelsene mine. En sånn angst som jeg kjenner da, er nok til å mure seg inne, for bobla er sprekkeferdig og sårbar i direkte relasjon med andre mennesker.

Det er andre som tar den avgjørelsen med å skjerme meg per dags dato. Det blir ikke noe kø-problem på et hypotetisk kjøpesenter. Men jeg kan bli ganske vippet av pinnen når noen bryter inn (les: trenger seg på og lager hull på bobla) når jeg forflytter meg mellom avdelingen min på sykehuset og ut i hagen for fotografering, min interesse. Spør personalet meg da om det var kaldt ute eller om det ble fine bilder, møter jeg en sosial arena og en virkelighet jeg ikke hæler å være i.

Reklamer

4 kommentarer om “Bobla

  1. Jeg så Ellen showet i dag. Det var om hun Kardasian som ønsket seg å gjøre innkjøp av matvarer helt alene (kan ikke være ute på offentlige steder uten å bli gjenkjent). Det er ikke helt det samme, men kanskje en ide?

    Da eldstesønnen min var 7-8 år fikk vi komme inn en halvtime før de andre. Det var utrolig godt å finne roen først.
    Det samme gjorde vi i Loen. Rundt lunsjtider var det bare oss i badeanlegget.

    Eller kanskje finne ut en tid det er rolig åå kjøpesenteret.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s