asperger syndrom · tilleggsvansker

Brukermedvirkning og (livs)kvalitet

Brukermedvirkning er brukernes innflytelse på utforming av tjenester. Hva er tjenester? spør jeg meg selv om blir litt forvirret over at jeg ikke vet det. Jeg skjønner at jeg mottar helsetjenester, men når det er på tvang – er jeg da bruker? Per definisjon er jeg pasient. Men jeg er bruker også, og som bruker har man noen rettigheter. Den ene heter brukermedvirkning som kan hjelpe også andre.

Brukermedvirkning er lovpålagt og skal være ettersporbart i forhold til hvordan rettighetene til brukerne blir ivaretatt sammen med pliktene til tjenesteutøverne. Medvirkningen handler om at tjenesteapparatet benytter brukernes erfaringskunnskap for å yte best mulig hjelp. Den hjelpen mottar jeg! Og noen andre brukere har vært med på å forme den, hvis loven er fulgt.

Hvis jeg fungerer bedre i fremtiden, skal jeg melde meg til å sitte i råd for brukermedvirkning, jeg med min store erfaringskompetanse. Det ligger kvalitetsforbedringer i dialog og samspill mellom bruker og tjenesteutøver med brukermedvirkningen. Målet er at kvaliteten på tjenestene skal bli bedre og at brukeren har økt innflytelse på egen livskvalitet, nemlig, – altså en kvalitetssikring via personene behandlingen vedgår der vi føler at vi har gode liv.

Likevel betyr ikke brukermedvirkning at behandleren fratas sitt faglige ansvar. Det er betryggende å vite, for det som er rett for meg er ikke nødvendigvis forsvarlig eller forenelig for en annen som kanskje har litt annerledes problematikk. Både Asperger og tilleggsvanskene jeg har utspiller seg jo ulikt fra person til person. I tillegg, vet jeg ikke alltid hva som er mitt eget beste.

Men jeg kan finne noe å enes med behandlerne om, og det gir meg økt livskvalitet og et eierforhold til livet mitt og personen meg. Jeg lever, til tross for og på grunn av behandlingen som gis meg. Takk for oppmerksomheten og bli med å påvirke helsetjenestene hvis du er bruker eller pårørende, altså sikre deg selv eller den du er glad i (livs)kvalitet gjennom brukermedvirkning.

Målet er ute.
Reklame

4 kommentarer om “Brukermedvirkning og (livs)kvalitet

 1. Flott innlegg igjen 🙂

  Jeg møter ofte forvaltningsloven på veien for å sikre min sønns rettigheter. Det er en pussig lov. Den er oppført bakpå vedtaker som fattes blant annet av Nav. I den loven står det noe sånt som at tjenesteyter (Eksempelvis Nqv) ikke kan fatte vedtak uten å ha vært i dialog med tjenestemttaker. Og he er det skumle: den loven ble brutt mange ganger i vår sak.

  Så da tenker jeg som deg: jeg skulle gjerne sett at den loven ikke ble brutt så ofte. Jeg leser på «foreldres rettigheter» osv ulike facebook-sider at dette er en gjenganger. Dessverre er det ofte snakk om foreldre som ikke orker ta kampen.

  Så jeg håper i alle fall at du ivaretas på riktig måte i forhold til rettigheter og at du kan få ha et liv med kvalitetsinnslag du har rett på (uten av du trenger gå inn på det noe mer for min skyld).

  Jeg vil at alle skal ha det best mulig utifra de situasjonene hver enkelte befinner seg i.

  Nå vet jeg om du ble noe klokere. Jeg skal imidlertid sjekke hjerna mi i mårra.

  Liker

  1. Lykke til med hjernen din i morgen! Klok og erfaren er du i alle fall, og jeg liker dine innspill og din kompetanse på å være menneske, mor og venn. Jeg kjenner ikke så godt til forvaltningsloven, men jeg skjønner godt at ikke alle foreldre klarer å ta kampen, for den må jo kjempes SAMTIDIG som man står oppi utfordringene i hverdagen med et barn med hjelpebehov. Ikke alle orker og ikke alle vet. Jeg er glad det finnes sånne grupper der man kan hjelpe, veilede og støtte hverandre i paragrafjungelen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s