asperger syndrom

Sansene mine synger høyt i kor

Mange med utviklingsforstyrrelser, opplever sansene annerledes. Man kan være overfølsom eller underfølsom eller ha vansker med å strukturere inntrykk eller vansker med å habituere.

Å ha vansker med å habituere betyr at sanseinntrykk krever for mye oppmerksomhet og ikke toner ut, som de gjør for de fleste uten sanseforstyrrelser. Det fører til at man ikke kan stenge ut lyden av ventilasjonssystemet fra bevisstheten sin eller at man kjenner klærne på kroppen hele dagen.

Jeg vil forklare dette som at det er vanskelig når flere lyder opptrer på en gang; vansker med å sjalte ut de uviktige fra de viktige. Ser jeg for eksempel TV, blir jeg veldig forstyrret av at de som jobber med meg fører en samtale i bakgrunn. Jeg hører alle samtalene i rommet på en gang, og derfor var kanskje skolen slitsom.

Jeg fikk med meg hvem som sa til læreren at de hadde vondt i hodet, mens jeg antakelig skulle ha ført en samtale selv med gruppa eller medeleven jeg satt ved siden av mens vi arbeidet med prosjektarbeid. Jeg kan ikke stenge ut den unødvendige informasjonen som at Ida har vondt i hode.

For å ikke føle alt på en gang, erstatter jeg noen ganger følelsesinntrykkene med et hardt trykk, som kuledyna over kroppen når jeg skal sove eller å ønske at når noen holder meg i hånda, holder de hardt. Jeg kan like å bli holdt mekanisk fast fordi fraværet av det svevende og altomfattende i rommet da blir plassert på noe annet.

Videre liker jeg å høre et utvalg musikk på repeat. Det er noe beroligende i å vite hvilke rytmer og ord som skal komme. Da er jeg forberedt. Jeg bruker også headset som stenger lyder i rommet ute, noise-cancelling, så mens jeg skriver dette, hører jeg ikke et ord av hva vaktene mine snakker om.

Ører og øyne synger på en måte i munnen på meg når jeg ikke bestemmer når jeg skal utsettes for inntrykk, som jeg gjør når jeg selv skrur på tv-en jamfør dagsplan.  Det går nemlig helt fint: Men hvis personalet snakker da, kan jeg får en overload og bli sittende å lure på hva som ble sagt på tv-en og hva som de sa, fordi det kolliderer og jeg klarer ikke sortere ut det ene fra det andre.

14 kommentarer om “Sansene mine synger høyt i kor

 1. Så godt skrevet og forklart. Jeg sliter med å få andre til å forstå at min datter blir sliten av folk rundt seg, nettopp fordi alt blir tatt inn, selv det som vi » vanlige » klarer koble ut. Hodetelefoner er topp. Min datter bruker dem hver dag på buss og trikk, for å slippe all støy fra de andre. Kan også bruke dem på jobb hvis det blir for mye bakgrunnsstøy.
  Med ønske om en så god kveld som du kan ha, og masse tid med kameraet for å ta bilder.

  Likt av 1 person

   1. Thank you Helene. I was trying it out as I have the app on this phone but I agree, it’s easier to translate from the mother tongue than someone trying to write in your language. Thanks. I enjoy weekends. I’m working in a school with a boy who has a form of autism, not yet diagnosed, so I need to repair myself too at weekends, although I love the work.
    I’m sorry you’re having such a bad time. Thinking of you xx

    Likt av 2 personer

   2. 🙂
    I’m often reading without comments but I did gave a bit less time when I was starting a new routine with my job.
    It’s evening here, so it must be night time in Norway I think. Good night, Helene

    Likt av 1 person

 2. Det høres veldig slitsomt ut, og minner om hva mange forteller om sine første opplevelser med høreapparat. De tar inn alle lyder samtidig og klarer ikke å skille. Men etter en stund venner de seg til det og klarer liksom å fokusere på den lydkilden som er aktuell. De HABITUERER, som du sier. ( Nytt fremmedord, du forklarer det bra!!) Jeg vet lite om hvilke teknikker man kan bruke i slike situasjoner som du beskriver. Men du kan altså kompensere av og til. De lydtette øreklokkene, – er de bare beregnet på å oppnå stillhet, – eller kan du bruke dem til musikk, lydbøker o.l.?

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s