asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Asperger i det moderne samfunn

Noen sier, det var ikke Asperger og sånne diagnoser da jeg var ung. De er kanskje besteforeldrene våre, som synes det er rart med klistremerkene på mennesker som de syns burde være akkurat som alle andre. Jeg tror, at for en del år siden, la oss si hundre, så var det et annerledes samfunn å vokse opp i også. Og for noen med Asperger, som selvfølgelig fantes, var det et lettere samfunn å leve i.

Hvordan jeg begrunner det? Jeg tenker på bosituasjonen og stressnivået som oppstår når man må flytte på seg, møte nye mennesker og kanskje en helt annen kultur. Det er dagligdags å møte mennesker både på Internett og fysisk fra hele kloden, og det forventes at vi skal være sosiale, enten fysisk eller i sosiale medier. Helst begge deler, for så å dele de fysiske møtene elektronisk.

For hundre år siden, dro de fleste mennesker aldri på ferie og mange bodde på samme plassen hele livet uten å se noe annet. I dag reiser mange nordmenn flere ganger hvert år, gjerne korte reiser i tid, men lange i rom. Det er også en del av en vellykket identitet, det å være bereist. Det var det kanskje før også, men nå er det noe alle skal ha opplevd. Folk ser litt rart på meg når jeg sier jeg aldri har vært i Syden.

Har man Asperger, er slike endringer i rom ofte en påkjenning. Det er for all del mange med Asperger som LIKER å reise, men det betyr ikke at det ikke kan være komplisert. Jeg kjenner en med Asperger syndrom som elsket å ta danskebåten. Men, det er et stort men. Han reiste alene, ikke i flokk og følge som mange på jobbseminar.

Før var det ikke disse forventningene til sosial omgang som aspergere kan føle seg utenfor i. Og på et eller annet stadium kan det bli behov for å forklare de sosiale utfordringene som oppstår i kommunikasjon og sosialt samspill med andre. Navnet Asperger er på en måte betegnelsen på et annet operativsystem, slik som Mac sitt og Microsoft windows.

Det er jo ikke rom for å være enstøing i dagens kontorjobber, for nå jobber man gjerne i åpent landskap! Da brakte jeg oss over på arbeidslivet, som mange med Asperger faller utenfor til tross for at de er intellektuelt smarte. Er man følsom for uforutsette ting og sliter med å habituere eller bare blir veldig sliten av mange sanseinntrykk, var det lettere å være usynlig på en bondegård for hundre år siden, med ei ku å melke og andre forutsigbare rutiner i stedet for «teambuilding» og åpne «landskap».

gård2BLOGG
Arbeidsliv i gamledager.

3 kommentarer om “Asperger i det moderne samfunn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s