asperger syndrom · sosialt

Steinansikt til kvinnedagen

Jeg blir stående og beundre alle menneskene som kommer og går, liksom undre meg over denne normaliteten, hvordan får de det til, stå opp om morgen, ta seg en dusj og vaske seg på de intime stedene, skylle ut såpa og smøre mascara på øyvippene hvis man føler seg sånn feminin.

Jeg knuser speilbildet mitt og skyller det ned i vasken på kjøpesenterets offentlige toalett. Jeg griper rundt meg etter noen å holde i hånda, kanskje en kjæreste men han finnes ikke på jentedo, jeg er heterofil, og alt jeg finner er en maske av stein gjenspeilet fra benkeplaten der på Sandvika Storsenter.

Jeg tørker hendene mine på de lukrative håndkledene, merker at jeg er på vestkanten, kaster et blikk på en butikkansatt i uniform med pudderdåse i venstrehånda og den andre hånda i veska – som rommer minst en smarttelefon, ei flaske lettbrus eller kullsyrevann og en blank lipgloss – og går ut av avlukket, smiler stramt til broren min som følger meg med øynene, hendene, føttene, og marsjerer inn i en butikk på shoppingjakt etter en identitet.

Og nå, mange år etterpå, feirer jeg kvinnedag som denne hvilken som helst dama fra jentedo med steinansikt og sier gratulerer. Jeg personlig trenger jo egentlig ikke denne dagen, for jeg føler at vi kvinner blir hørt nå til dags, til og med kvinnemennesket med Asperger den usynlige funksjonsnedsettelse er verdsatt nå. Men noen kan trenge en stemme eller ropert, derfor leverer jeg blogg nettopp i dag også, for de tilfeldige damenes skyld.

steinansiktBLOGG

Reklame

5 kommentarer om “Steinansikt til kvinnedagen

 1. Fint skrevet. Og vi trenger nok kvinnedagen fremdeles. Over hele jorda så blir kvinner undertrykt, er mer utsatt for fattigdom enn menn og gutter er. Når det gjelder selve asperger syndromet, så trenges det fremdeles mer spesifikk forskning på jenter og kvinner med asperger syndrom, og jenter blir oftere både feildiagnostisert innenfor psykiatrien, og det kan gå langt lengre før man får noen diagnose. I flere år hva humanistisk konfirmasjon angikk, så gjennomgikk konfirmantene et opplegg der de skulle oppleve å være flyktninger. Her en sang derfra:

  Verden er et vakkert sted
  For noen
  Fire døgn i tyrkisk fengsel
  Torturert forslått og bundet
  Döne Talun var tolv år
  Og arrestert for å stjele et brød
  Fabiano Teodoro Teixiera
  Et gatebarn fra Rio
  Skutt ned på lyse dagen
  Ingen vitner av frykt for å dø
  Verden er et vakkert sted
  For noen
  For noen
  For noen
  Er det helvete på jord
  Helvete på jord
  For noen
  Robin Lucas truet og voldtatt
  I et fengsel i California
  Li Hai student i Beijing
  Sitter inne uten lov og dom
  Åtte år og serbisk flyktning
  I konvoi over franske alper
  Todor Bogdanovic døde
  Skutt av fransk politi mens han sov
  Fire døgn i tyrkisk fengsel
  Torturert forslått og bundet
  Döne Talun var tolv år
  Og arrestert for å stjele et brød
  Verden er et vakkert sted
  For noen
  For noen
  For noen
  Er det helvete på jord
  Helvete på jord
  For noen
  Jeg tenker at det kunne vært meg
  Som mente noe annet som kanskje var farlig
  Eller bare var svart
  Eller fattig
  Eller kvinne
  På feil sted til feil tid
  Det kunne vært meg
  Det kunne vært meg
  Det kunne vært meg
  Verden er et vakkert sted
  For noen
  For noen
  For noen
  Er det helvete på jord
  Helvete på jord
  For noen
  -Anne Grete Preus

  Gratulerer med dagen! ❤

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s