asperger syndrom · tilleggsvansker

Tannlege – hei, her er jeg!

Jeg stod opp og gikk ut i våren uten å spise frokost. Jeg som alltid begynner dagen med frokost, til tross for eller på grunn av min anoreksi og aspergerens behov for rutine. Årsak: Jeg skulle i narkose for å få tannbehandling. (Innlegget er pre-innstilt til klokken 15 da jeg selv mest sannsynlig ligger til oppvåkning.)

Tannbehandling ble et behov etter å ikke ha pusset tennene på ti år og forøvrig ha behandlet tennene dårlig. Både spiseforstyrrelsen og min sammensatte problematikk knyttet til ADL (dagliglivets aktiviteter) har skapt problemer for også tennene mine. De er ikke lenger så hvite, sterke eller hele.

«Noen må trekkes, noen må rotfylles, noen må borres helt alminnelig.» Det var status sist jeg var hos tannlegen. Men fordi jeg synes at det er vanskelig å ha noe i munnen, ble det vedtatt at jeg skulle få behandling i narkose. Derfor dro vi avsted i dag uten å spise frokost. Narkosen skal skje på relativt tom mage på fastende kropp.

Jeg var ganske spent på hvordan tannlegen ville møte meg, men var innstilt på å smile med mine møkkete tenner. Og når jeg smiler sånn, får jeg hull i kinnene. Jeg kaller det lykke – det å servere ærlige smil til noen, gjøre dagen deres kanskje litt bedre og la de få føle at de betyr noe for meg. Nettopp fordi jeg da verdsetter den jeg møter, og i dag  tannlegen som har en sånn viktig jobb å gjøre.  Dårlig tannhelse blir enda dårligere tannhelse om man går sånn, år ut og år inn som jeg har gjort og kanskje kan man ikke lenger smile med tennene.

Dårlig tannhelse medfører gjerne smerter også. Jeg har høy smerteterskel, men jeg er ganske spent på hvordan jeg føler meg etter denne tannbehandlingen når medisinene fra narkosen slipper helt taket. Jeg er forberedt på at det kan gjøre vondt å tygge, være ømt og kanskje litt hovent i kinnene. Ser jeg tjukk ut da, vil jeg undre meg, med mitt anorektiske tankesett men så husker jeg noe viktigere og kommer til å si:

Takk for tannbehandlingen, så jeg kan smile (leve) mer selvsikkert videre.

8 kommentarer om “Tannlege – hei, her er jeg!

 1. Massemasse lykke til hos tannlegen i dag, Helene! ❤ Når du våkner håper jeg at du tusler deg bort til speilet og serverer deg selv en stor porsjon med tannglis, hehe! Jeg får bollekinn og små øyner når jeg smiler. Sann på-ekte-smil, vet du.

  Klemklem!

  Likt av 1 person

 2. Kjære Helene. Jeg håper du ble møtt på en god måte, og at tannbehandling gikk som den skulle. Med ønske nom en god oppvåkning og en fortsatt fin kveld.

  Likt av 1 person

 3. Sønnen min er heller ikke noe glad i sånne «tanngreier», bortsett fra nå i det siste. Da vil han gjerne ha tannbørste. Å tygge på. Han har fått en bambus-børste. Jeg er glad for det. Han har ogs tannkrem på noen ganger. Stort fremskritt fra å ikke ville pusse i det hrle tatt.

  Han er flink å ta bilder hos tannlegeb. Der sliter jeg enormt og brekker meg. Så der er jeg stor beundrer.

  Nå kan inidlertid de som vil få behandling i narkose hos f.eks appollonia. Det er jo gode nyheter for sånne som meg som har «ordinær» tannlegeskrekk.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s