asperger syndrom · begrensninger i adferd · sosialt

Syndrom = symptomer

Noen ganger, blir jeg spurt om hva Asperger er. Det er som jeg har skrevet før, et syndrom på Autismespekteret. At det er et syndrom, betyr at det er en samling av ulike symptomer som opptrer samtidig.

Symptomer er kjennetegn. En person med Asperger, har flere symptomer, altså flere kjennetegn. Det er mange kjennetegn innenfor tre områder som er spesielt vanskelige for mange med Asperger. De tre områdene er:

1. Å forholde seg til andre mennesker
2. Å kommunisere med andre mennesker
3. Å være fleksibel i tanker og atferd

Fordi det er mange kjennetegn innenfor hvert område, og personene med Asperger har forskjellig sammensetning av symptomer, er ikke personene med Asperger helt like. De kan ha forskjellige symptomer innen de tre områdene. Men dette er felles:

For å fylle diagnosekriteriene til Asperger syndrom, altså ha Asperger, må man ha noen kjennetegn innenfor hvert av eneste av disse områdene. Videre kan vi oppsummere:

Vi er unike og spesielle samtidig som vi altså møtes i et fellesskap av et sett kjennetegn. Funksjonsnivået vårt varierer, likeså styrker, behovet for kontakt og kommunikasjon med omverdenen, tanker og følelsen/opplevelsen av å leve med Asperger syndrom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s