tilleggsvansker

Ėn pasient i rekken av hundrevis av andre

Jeg kan si akkurat hva jeg vil. De har hørt det før. All galskapen, døden, sexen, mangel på kjærlighet, mobbing, død og mer død. Det gjør ikke inntrykk at jeg ligner en fange i konsentrasjonsleir, for jeg skal ikke være med ut i verden og oppleve ekte verdenskrig, den tredje.

Jeg skal bare oppholde meg på tilmålte kvadratmetere av terapirom, fram til jeg er frisk nok til å bo i en kommunal bolig sammen med enda noen mennesker (de er betalte helsearbeidere) som har sett og hørt alt før. For disse, er jeg bare en arbeidsoppgave i rekken av sikkert femti på en dag, på en pasientliste der det har stått hundrevis av mennesker før meg, i kø.

Lidelsene våre blir vurdert opp mot hverandre. Når vi sammenlignes sånn, er vi statistikk og diagnoser. Hvem av oss trenger dem mest? spør de mens de fatter vedtak og gir tak over hodet, omsorg og helsehjelp. Og så, når vi har bosatt oss og snakket oss gjennom traumene som nekter meg maten og kutter meg gjennom huden, kan vi si takk for maten eller kaste den i søpla – et overflodssymptom – for vi er ikke i Syria. Igjen, det er ikke ekte krig og det at jeg mangler selvforsvar blir sett på med en klype salt. Igjen i maten, jeg mener grøten, vi går rundt.

Alt dette jeg skriver, påvirker ingen. Så glasert og blasert har samfunnet, og derpå også helsevesenet, vårt blitt. Jeg er ikke en fornøyelsespark, men jeg er berg- og dalbane. Heller ikke det begeistrer noen, eller vekker angsten og adrenalinet, for de har vært på Tusenfryd tusenvis av ganger før meg, med hundrevis av pasienter. Jeg er en i rekka, på kø til tømmerrenna. Eller var det kanskje bare Fetsund lenser for hundre år siden, med fløting av tømmer. Jeg tar et bilde med kameraet mitt og vender tilbake til terapi. Jeg snakker her litt til – som et individ i rekken.

Reklame

3 kommentarer om “Ėn pasient i rekken av hundrevis av andre

  1. Sterkt å lese. Og selv om du kanskje bare er én pasient i rekken av hundrevis av andre, er du også et enkeltmenneske som setter dype spor hos oss lesere. Du forteller om en brutal virkelighet og evner å gjøre den både vakker og interessant, alt etter som.

    Aldri glem det, at du er et verdifullt menneske.

    «For verden er du bare noen, men for noen er du hele verden».

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s