asperger syndrom · sosialt

Oppriktig interessert i meg

Noen ganger, opplever jeg at mennesker er interesserte i meg. Men det er overfladisk, og jeg kan bli villedet og derpå veldig såret. Jeg tåler ikke at noen stiller nærgående spørsmål, for så å trekke seg vekk. Jeg skjønner at de er nysgjerrige, men det jeg ønsker å dele deler jeg gjerne uten å bli stilt «til veggs», altså initiativet må komme fra meg for at jeg ikke skal føle meg invadert.

Når jeg står i en vanskelig situasjon, mestrer jeg ikke å søke støtte eller finne løsninger. Jeg vil gjerne rope høyt i sky! Snakke om det som plager meg og å behandle deg som det medmennesket du kunne vært, ja de to menneskene vi kunne vært sammen. I stedet avviser jeg menneskene rundt meg og gjør dumme ting som å såre noen med en melding eller e-post. Risikoen for å brenne inne med det som opprører og opptar meg eller da å søke de feile løsningene er altså stor om en ikke har noen som er interessert i hva en selv sliter med. Personer med Asperger er ekstra sårbare på dette området fordi vi ofte er misforståtte individer, for eksempel kan vi oppfattes som selvopptatte og empatiløse.

Er du en av de som oppriktig og virkelig bryr seg, tar jeg av meg hatten og takker. Det er ikke fordi jeg krever en masse oppmerksomhet, men fordi jeg forstår at det ikke alltid er så lett for deg heller – å godta meg sånn som jeg er. Jeg prøver å forandre meg, men ender ofte opp med å gjøre feil hvis jeg kjenner meg presset og stresset. Jeg trenger at du er tydelig, slik at virkelighetsbildet blir satt i de trygge rammene. Du og din genuine interesse kan bety nye for et individ med vansker knyttet til for eksempel autismespekterdiagnoser: Være en rettledende venn, uten å overkjøre vel og merke,

Reklame

2 kommentarer om “Oppriktig interessert i meg

  1. Det at du er så ærlig og åpen om dine følelser og reaksjoner, gjør at jeg forstår deg , også når du kommer med uttalelser som jeg ville reagert mer negativt på, – dersom det var andre enn du som kom med dem. Og du har tydeligvis «åpna øynene» på ganske mange av dine lesere etter hvert. Det er jo nettopp innsikten du gir oss som gjør at vi forstår mer og mer!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s