asperger syndrom · bokanmeldse

Spoiler alert! Annerledes ungdomsroman om Asperger.

Det er ikke så farlig med meg av Jenny Jägerfeld (f. 1974) har nettopp skrevet seg inn i listen over bøker jeg har lest, som jeg vil invitere andre til å lese. Boka er gitt ut på Aschehoug forlag i 2012, og oversatt fra svensk til bokmål da. Här ligger jag och blöder er originaltittelen.

Boka begynner med Maja som har skilte foreldre, virker avskjermet på lærerne og kanskje litt emo, men som absolutt ikke tenkte å skade seg selv i skulpturtimen – som mange later til å tro – når hun skjærer av seg en bit av tommelen med en stikksag. Dette er tvert imot en bok der en annen person er den med en diagnose. Personen er mamma, eller Jana som de kaller henne. Det gjør vondere enn alle stikksager i verden!

Forfatter og psykolog Jenny Jägerfeld traff spikeren på hodet rett som det var i denne romanen og jeg ble drevet gjennom høydepunktene og dalbunnene med smil om munnen og angst i brystkassa. Denne boka er en sånn som hjertet mitt både blør og banker for.

Jeg lo og ble alvorlig om hverandre i denne blandingen av poesi, psykologisk thriller og kjærlighetshistorie. Det utspiller seg kjærlighet både mellom ungdom (Maja treffer en nabogutt når moren brått forsvinner), mellom pappaen og hans kanskje dame Denise, kjærlighet i far-datter-forholdet og innerst inne mellom mor og Maja.

Boka er om å bli forlatt og å stå igjen med en bekymring for den som egentlig skal ta seg av seg, slik mødre gjør det. På bussturen til besøk på psykiatrisk avdeling, spør en tiåring Maja om Maja har kreft. Maja tenker noe sånt som: Jeg har ikke kreft, men en mamma som har Asperger syndrom. Hun knuger på morens bursdagspresang, hylla hun snekret til henne da hun sag av tommelen.

Dette er en berikende og helt nødvendig og etterlengtet måte å oppleve Asperger på. De fleste bøkene er fra foreldres ståsted, mens denne er, ja – annerledes!

deterikkesåfarlig

Reklame

3 kommentarer om “Spoiler alert! Annerledes ungdomsroman om Asperger.

  1. Anmeldelsen din gav meg lyst til å lese boka så jeg sjekka hvor mange sider den var på og selv om den var på litt flere sider enn det jeg pleier å begynne på så la jeg den i leselista mi likevel.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s