skriving · Uncategorized

Sankthansaften

Noe fiktivt, feirer sankthans med en skjønnlitterær tekst.

Jeg ser på meg selv ved bordet
, der jeg sitter og betrakter spagettien som Lady og landstrykeren deler i en Disney-film og tenker Den personen er meg. De brune, eller mørkeblonde, flettene er beina mine og armene mine på en gang. De løper og håndhilser og løper igjen, bort herfra. (Gjennom en eng prestekrager.)

Håret mitt er kruseduller på papiret, spagetti med sløyfeform, gruten i kaffen, ja kanskje strået i suppen. Hei kelner, det er et hår i maten, et insekt i spagettisuppen, en flue på veggen. Det er meg, herr kelner, nøye observerer jeg deg. Jeg har noe å klage på. Noe å si. Noe å innvende.

Jeg ser på meg selv i skjea og sier: Takk for maten. Kelner lener seg over meg og kroppene våre pulserer og hjertene vil banke hverandre opp og noen slåss, kanskje han og jeg, kanskje de fulle mennene på nabobordet. Uansett, vi ser helt like ut i de samme klærne, med de samme ordene og maten i munnen. (Jeg har lest Å spise blomster til frokost; drikker vin av roser.)

Praten overdøver klokkespillet i glassene, med stett, skålingen, skrålingen, scrollingen stilner. Mennene velter som bøkene i ei bokhylla, brikkene i et dominospill, blåveis hele våren over venstre Ole lukkeøye. Og så blir det midtsommernatt derpå. (Binder en krans, setter buketten i vann.)

Feirer du i kveld? Sankthans faller på den 24. juni hvert år, og feires 23. juni, på selveste Sankthansaften. Over hele landet feirer man med bål i godt selskap – familie, venner, naboer. Sankthans har røtter fra døperen Johannes. Det begynte som en feiring av hans fødselsdag. Feiringen har vokst til å bli en unik og mer folkelig enn religiøs tradisjon som knyttes til midtsommer og sommersolverv. Hvordan feirer du?

kjærlighetSANKTHANSBLOGG

5 kommentarer om “Sankthansaften

 1. Hei, jeg er i Obzor i Bulgaria, ved en lang og fin sandstrand . Egentlig godt egnet for sankthanskos i sjøkanten. Men det blåser så hardt idag, så solsenger og parasoller måtte pakkes sammen. Strandbaren er stengt, og de som går langs stranda, må holde seg for øynene i sandfokket. Kanskje vi feirer på en restaurant, – antakelig en som viser fotballVM på storskjerm. For det er bare jeg i reisefølget som gir blaffen i fotball. Men jeg kan se på folk og blomster isteden, helt greit! Håper sankthans blir en god opplevelse, Helene!

  Likt av 1 person

 2. Eg er oppvokst med å feire Olsok, 28.juli i staden (Olsokdag 29.juli). Eg har skelden feira St.Hans. Når det er sagt så feirar Ålesund St. Hans med å brenne ned verdas høgste bål: Slinningsbålet.

  Eg feirar ikkje Olsok meir. Det var heime hjå mamma og pappa vi feira det. Då var det grillparty i hagen og bål. På brygga stod det bokser med sagflis i som brant og skape eit fint lys når det blei mørkt.

  Likt av 1 person

  1. Jeg har aldri feiret Olsok, men det er mye vanligere på vestlandet og sånn enn her på østlandet. Jeg vet at mange spiser rømmegrøt også, mens andre griller. Og mange barn får være lengre oppe og se himmelen til sist bli svart med stjerner på!

   Liker

   1. Jaaaa, stemmer! Rømmegrauten! Farmor laga den og når ho døydde fortsatte mamma å lage. Vi hadde også ein periode med varmrøykt ål. Masse rare tradisjonar 🙂 på det meste var vi 70 stk i hagen, men etter kvart som dei gode gamle «parkerte tøflene» vart det trist å feire…

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s