asperger syndrom · sosialt

Forventning og forundring

Mange med autisme og Asperger har det sånn at de ikke tåler andres forventninger så bra. Noen har så store vansker med forventninger at de ikke klarer å snakke hvis de får spørsmål – for da forventes det et svar.

Jeg har det sånn når noen sier «takk for i dag.» Da forventes det at jeg skal si det samme og samtidig skal samtykke til og føle at det faktisk har vært en fin dag for meg. Det har det ikke alltid, og det er vanskelig for meg å måtte omgå sannheten.

De som jobber med dem som ikke klarer forventningen som ligger i et spørsmål, kan «undre seg» ut i luften – og da kan personene klare å svare. Det er mange med autisme som har det sånn på ulike områder, og jeg har hørt at fagfolk sliter litt med å forstå akkurat hva det innebærer og hvordan de skal forholde seg til det.

Forventningspresset og de nevnte problemene jeg følte i forhold til det opplevde jeg også i skolesituasjon. Da læreren stod bak pulten min, klarte jeg ikke skrive verken bokstaver eller tall. Det er kanskje forunderlig, når man skriver de lengste skolestilene av alle. Men forskjellen er at da jeg satt og skrev de stilene, stod ingen lærer og ventet på at jeg skulle skrive, jeg fikk altså rommet jeg trengte til fri fantasi. Individer med Asperger er jo ofte kreative sjeler: Får vi space, kan vi skape!

Senk derfor gjerne skuldrene og forventningene til oss, men ikke tro vi er dumme eller vrange! Forventninger er bare fryktelig vanskelig for noen av oss. Jeg blir uvel om noen sier at dette er en spennende dag hvis jeg skal på et eller annet antatt hyggelig. Da drepes gleden min før den har begynt! Jeg klarer da ikke innfri eller leve opp til forventningene. Forstått? Det forventer jeg ikke.

Reklame

5 kommentarer om “Forventning og forundring

  1. Forventninger, både andres og mine egne er noe av det som holder meg mest igjen fra å få til noe som helst tror jeg. Litt godt å lese at det er flere som kjenner på den, men samtidig litt trist..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s