asperger syndrom · sosialt · spesialinteresser

Å pynte på sannheten

Jeg har før skrevet om de ærlige aspergerne. Men selv om det for en del med Asperger er naturlig å være ærlig og det nesten ses på som et kjennetegn for de på spekteret, er det noe mange av oss holder tilbake. Det er nemlig hvordan vi egentlig har det. Vi tilpasser oss samfunnet og spiller med når noen spør hvordan det går. De vil jo høre at det står bra til! Derfor gir vi dem det svaret.

Aspergere er ikke bare ærlige de heller, selv om mange har en oppfattelse av at de plumper ut med ting. Vi også kan pynte på sannheten og lyve for å unngå oppmerksomhet og bekymring. Vi er også ulike som alle andre mennesker, og noen er mer direkte mens andre er mer tilbakeholdne.

Mange på autismespekteret, spiller skuespill og går inn i roller som er forventet av oss. Det gjør at vi av og til også går på akkord med oss selv. Vi ønsker nemlig ikke å lyve. Hvis jeg må dra løgnen enda et steg, sliter jeg. Det skjer hvis jeg får høre så bra om at det går greit. For det gikk jo ikke greit og da er det ikke bra og vi er i ferd må å gå oss bort.

Det oppstår ei floke inni meg. Noen ganger går jeg da tilbake på det første svaret mitt, andre ganger lar jeg den påpyntede sannheten bane seg vei videre. Det smerter meg, men når man står på dypt vann må man av og til bare fortsette å svømme.

Et annet eksempel der Aspergere pynter på sannheten, er i sminkeverden. Noen har smike som spesialinteresse og kunstform(!) og kan sminke så godt at de ser ut som ikke bare modeller, men dukker!

(Disse som spesialiserer seg er også kjent for naturtro sminking av sår og skader. Du finner dem derfor også i teateret. Og noen med Asperger er som jeg har sagt før profesjonelle skuespillere, ikke bare i eget liv. De synes det er lett å gå opp i en rolle, lettere enn å være seg selv kanskje?)

6 kommentarer om “Å pynte på sannheten

 1. Takk for forklaringen, Helene, husker det ble krøll med dette. Det var fint å få litt mer innsikt i hvordan det fungerer, så prøver jeg å huske det. Og lærer mer om kommunikasjon på veien.
  Idag har jeg satt bøkene dine på plass i bokhylla i et nytt rom.

  Likt av 1 person

 2. Med forbehold om at jeg ikke har noen eksakte tall å basere mine antakelser på, vil jeg hevde at også mange som _ikke_ er på autismespekteret driver skuespill ovenfor både seg selv og sine omgivelser, så det er god grunn til å stille spørsmål om akkurat denne problemstillingen egentlig er så unik for aspergere. I en «bli voksen-prosess» er det også naturlig (og til en viss grad nødvendig) å prøve ut ulike roller og identiteter. Men endel gjør dette helt hensynsløst og uten tanke på hvordan adferden deres forstås (eller _ikke_ forstås) av andre. Så er det et stort antall mennesker, både med og uten aspergerdiagnose, som bruker begrepet «sosialisering» utelukkende i betydningen _tilpasning_, altså at man ukritisk skal akseptere og underkaste seg hvordan _alle andre_ mener man skal oppføre seg i enhver situasjon, ikke hvordan man _kan_oppføre seg i enhver situasjon. En slik holdning kan kanskje kalles _normal_ (motsats: unormal), men det betyr ikke at den er _rett_ (motsats: galt). Les mer her: http://dag-ove-johansen.no/buen.html

  Likt av 1 person

  1. Det har du helt rett i. Det er mange som går opp i en rolle. Men de som mannen e har det vanskelig mens de har Asperger, sier dette kanskje så lite høyt at de blir misforståtte individer. Det har jeg opplevd å bli selv.

   Liker

  1. Så det ble litt trykkleifer fra meg. Beklager det! De av oss som har det vanskelig sammen med andre mennesker når vi har medfødt asperger, som later som uten å noen som helst gang si at det er vanskelig, blir misforstått og feiltolket. Alle trodde jeg hadde det bra, siden jeg smilte. Så jeg smilte meg gjennom et helt system.

   DET er vanskelig å godta for meg nå, at jeg løy for også meg selv, men jeg klarte ikke gjøre noe med det før. Så noen ganger, tenker jeg at det må være greit at man er skuespillere. Det er også en måte å overleve på. Ønsker deg en så god helg du kan ha og takk for linken forresten. Jeg rekker ikke alltid å lese alt, men en dag skal jeg sette meg ned å fokusere.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s