asperger syndrom · Uncategorized

22. juli 2011

Jeg har lest «Ikkje vær redd sånne som meg,» av Sumaya Jirde Ali. Hun tenker på, at det at muslimene får lov av Arbeiderpartiet å være her, førte til den grusomme handlingen på Utøya og i regjeringskvartalet. Jeg hadde den samme redselen da rettssaken pågikk i 2012. At det er min feil. 77 mennesker døde. Noen slang ut at gjerningspersonen kunne ha Asperger syndrom. Da falt jeg sammen.

Men han hadde ikke Asperger. Og hvis han hadde hatt Asperger, hadde det heller ikke betydd at alle med Asperger kunne gjort noe sånt. Andre psykiske tilstander og lidelser ble også slengt ut i lufta. Mange pasienter følte seg truffet, angrepet, mistenkeliggjort og skyldige. Det herjer så fort en frykt mot det som er annerledes. Og når sakkyndige sier sånt, sprer det frykt blant befolkningen. Derfor sier jeg som Sumaya: Ikke vær redd sånne som meg.

Reklame

En kommentar om “22. juli 2011

  1. Selv angret jeg meg for å ha fulgt rettssaken, og hadde dagen før Ulrik Malts redegjørelse i rettssaken fått råd av psykologen min om ikke å følge rettssaken på tv lenger, siden det tydelig satte meg ut. På koordineringsmøte med kommunen, fastlege og psykologen min like etterpå, samme uke, såvidt jeg kan huske, sa jeg at «En sten kan ikke fly. Mor Nille kan ikke fly., Ergo er mor Nille en sten.» Da HOPPET fastlegen min nærmest opp av stolen, og sa at «JA; akkurat slik er det.» Hvorvidt han har eller ikke har asperger, så forklarer det jo ikke terrorhandlingene uansett, og jeg syns det var galt av Ulrik Malt å trekke fram den diagnosen i fbm. rettssaken. Ikke forklarer det noe, og det ville heller ikke gitt noen utslag i rettssaken, siden asperger syndrom er en tilregnelighetsdiagnose. Allikevel plaget det meg, og plager meg fremdeles, den tanken på at han liksom skulle ha noen autismespekterdiagnose. Jeg syns at den nevrotypiske delen av menneskeheten må kunne finne seg i at han hører til blant dem, og i den delen av dem som har de type personlighetsforstyrrelsesdiagnoser som retten etterhvert fant at han tilfredsstilte kriteriene til. Det ville dessuten ikke utgjort noen fordel for ham, tror jeg, det å ha asperger, snarere tvertimot, han burde jo ha hatt gode evner til å tolke kroppsspråk, ut i fra det jeg har fått med meg av opptredenen hans da han ankom Utøya. Allikevel kan jeg jo ikke være sikker på hvorvidt han har eller ikke har asperger, bare at det altså ikke har noe å si for hvorfor han gjennomførte de terrorhandlingene. Terroristen likte ikke denne sangen, men det gjør jeg, så her kommer den, sangen om regnbuebarna. https://www.youtube.com/watch?v=RNcjUhj0hkc pluss originalen på amerikansk. : https://www.youtube.com/watch?v=XxXzD0eQQBg

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s