skriving

Monument 

Fiktivt. 

Murklossen ruver over hele området, skiller seg ut i «Legolandsbyen» byggefeltet fra sene åttitallet ble kalt. Jeg lurer ofte på hvorfor Block Watne ikke kun bygger i murmateriale når de bygger bolighus, det måtte jo være mer solid og robust mot vær og vind og fri hjelp til Brannmann Sam, men det er liksom mer typisk tysk og vi er ikke i krig nå, takk gudene for det. Et mektig anker markerer senkning av Blucher i Drøbak, denne sommerbyen mange har et nasjonalromantisk forhold til med smak av is og sjøsprøyt som om det var en sørlandsperle. Dette sidespranget til tysk jord og norsk seier drar meg inn på fremmedspråk i valgfag, historiepensumet og alt det andre som blir fortalt innenfor murveggene. Monumentet i sommerbyen er trygt ankret med utsikt til sjøen og jeg smiler, igjen nasjonalromantisk hånd i hånd med barndomsforelskelsen min.

Skolebygget er en drøy times kjøretur unna, uten sjøutsikt. Det rommer klasserom av kunnskap og bokhyller av kladdebøker, lærere med grått hår og friske pust av nyutdannede rips ute på det som en gang var et jorde. Vi kaller dem det, rips, som om hele det konstante undervisningsbygget er et fruktfat elevene spiser av til lunsjmåltidet. De drikker samtidig av kunnskapens tre som om kunnskapen er en konsentrert juice med tilmålte næringsdeklarasjoner. Det har blitt moderne fra helsetilsynets ståsted å fokusere på barns kosthold. Det innebærer en livsvisdom om at det ikke lenger rom for overvektig barn. Pekefingeren kommer frem rett som det er! Mat blir skolefag og matlaging inngår i den faglige sekken Anne, Martin og Mohammed minus svin har med seg hjem i legohusene og ut i samfunnet senere, som utskolerte. Vitnemålet blir liggende i safe-en på hjemmekontoret til mamma.

Det henger barnetegninger på murveggene av mennesker i alle farger og fasonger. De danner en myk kontur i det harde kunnskapsmiljøet av fakta og algebra. Martin leker med geometri og Anne regner utifra Pi mens Susanne er mest opptatt av BMI. Det er helsefokusets bakside, det at barn frykter egen vekt mer enn krigen i Irak eller annen samtidsproblematikk. Det er en pekepinn på å være eller ikke være normal, dette med BMI. Det blir utformet som noe så konkret som normalvekt på badet. Vekta står som et mantra der over eller under mantraet kan hogges og skrives i stein, hvis det er (tilbake til) vikingtid med runemestere.

Badet på skolen har svømmebasseng. Når kommunen har økonomi nok, er det svømming hver uke med to lærere per klasse – en i vann, en på land. Disse svømmetakene på bryst og rygg og følelsen av å veie ingenting fyller svømmehallen. Vi unngår speilbildet i garderoben med kjærlighetshåndtak og bilringer for å flyte fritt, som tankene, de som ikke går i kors. Da er vi tilbake til religionstimen.  Det er så mange uttalte bud og idealer. Noen av dem fører med seg dårlig selvtillit. Hver virkedag utenom tildelte ferier nøye nedskrevet i skoleårskalendere sørger for at årets kunnskap får plass på timeplanen og sekken bæres stolt på sultne ryggrader, nesten som et momument av lærestoff.

Mohammed har tørket håret og strener mot Anne, for man kan forelske seg på tvers av kulturer. Skolen gir grobunn for at alle skal ha samme verdi, samme leveregler og oppleve et minstemål av menneskerettigheter under samme (svømme)tak nå til dags. Toleransen har fått et lite innslipp mens vi jobber med feminisme og forståelse for krisene i den tredje verden, en parallell dans – mellom Anne og Mohammed? Det ringer presist ut, men alt som er verdt å vite skjedde i institusjonen; i blokker av 45 minutter i det ruvende monumentet grunnskole.

cartoonishBLOGG
Illustrasjon: Dobbeleksponering av Kim Lasher-dukke Fiona.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s