asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

A4-kompetanse

Å vite hvordan man hilser på et annet menneske. Å vite hvordan man spiser en brødskive. Å vite hvordan man kler av og på seg. Å vite hvem som er statsminister. Å vite hvordan man ber om hjelp. Å lære seg forskjellen på rett å galt. Å evne å si ja og nei. Å vite hvordan man vasker håret. Å vite hvordan man holder kroppen ren. Å vite hvordan man pusser tennene og betaler på bussen, servert med et blendahvitt smil. Å vite hvordan man navigerer seg selv fra et sted A til et sted B. Å vite hvem man ringer om uhellet er ute, for eksempel hvis man får motorstopp eller hjertestans. Å håndtere regninger og forsikringer.

Alt dette er A4-kompetanse og grunnleggende for oss å besitte. Jeg har A4-kompetanse, men greier ikke bestandig å utføre elementene kompetansen innebærer. Bærer du over med sånne som meg? Vi som trekker litt flere ressurser enda vi er ressurspersoner. Hvilket antiklimaks?! Jeg skal gjøre noe veldig viktig og godt mens jeg lever, jeg vet bare ikke helt hvordan jeg skal leve enda. Mange med Asperger eller/og psykiske vansker har store ressurser de sitter inne med. Slipp oss til, om enn det er helt eller stykkevis og delt.

I kveld er det ny episode av Alle i arbeid på TV2 (klokken 20.00), og jeg tror vi får møte flere mennesker med mer enn nok A4-kompetanse til å ha noe å bidra med. Den kommer bare i litt annen fasong, kanskje brettet sammen i en konvolutt. Så sky kan noen være! Andre igjen reiser seg opp og roper høyest, blir hysjet ned og «irettesatt». Det er ingen fasit for hvem som er den beste av oss, hvis vi greier å se bort i fra at kunnskap og ferdighet og funksjon må være helt A4.

Reklame

4 kommentarer om “A4-kompetanse

  1. Så bra skrevet ! Det er det uforutsette som oftest blir et problem hos oss. Det andre har vi øvd så mye på at det går fint. Jeg så det første programmet og syntes de fremstilte personene godt. Og det sant som du skriver, alle kan bidra med noe.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s