Hverdag · tilleggsvansker

Hjem, kjære hjem

Den følelsen, av å høre til, av å kunne komme hjem, hjem til noe som er sitt. Det er en følelse alle mennesker fortjener. Selv om man i perioder av livet trenger ekstra hjelp og veiledning for å klare å bo, fortjener man å få bo.

Psykiatriske pasienter og personer på autismespekteret kan i mange tilfeller, med kanskje litt tilrettelegging, mestre hverdagen sin på hjemmebane. Det varierer hvor mye hjelp og støtte man trenger. Noen lever helt selvstendig, noen har brukerstyrt personlig assistent (BPA), andre bemannet bolig og andre igjen en hjemmesykepleier som kommer med medisiner og ser til.

Jeg ser meg rundt i stua. De gule gardinene. Dukkene i hylla på soverommet. Bokhylla med klokke på, som holder tiden i rommet på plass. Alt har sin plass, også jeg. Det jeg skriver, går rett hjem i lomma di på mobilen, kanskje i brystlomma, eller lettere henslengt på sofaen.

Vi har jo nettopp en bærende konversasjon, på tvers av landets fylker, kommunegrenser, vegger – digitalt med internettet. Det at vi har et sted som er vårt eget, et rom for oss selv, tror jeg likevel er en viktig grunnmur for sosialt samspill. En slags kjerne vi skriver utifra, en bunke med verdier i livet. Tak over hodet er jo i Vesten en selvfølge. Behov for privatliv, gjør at å bestandig være på sykehus eller institusjon kan føles litt tråkig og trist og ønske om et hjem melder seg.

Kanskje inviterer jeg deg hjem, innenfor veggene, under taket, sittende mellom gardinene og gynge på en stol, der du kan snakke med meg om det du har på hjertet og spørre om det ubegripelige, hjelpeløse jeg føler. For der det er hjerterom, er det husrom og der det er forståelse er det kjærlighet – tror jeg.

homealoneBLOGG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s