asperger syndrom · Hverdag

Fredagsfjernsyn – The Good Doctor

Fredagsfjernsyn er et innlegg om noe jeg har sett på tv i arbeidsuka, selv om jeg ikke jobber men det har ingenting med saken å gjøre eller det har nettopp det for: mange av oss er engasjerte i samfunnet likevel og tven er et vindu til å betrakte.

Shaun har autisme og Savant syndrom. Han er lege, i serien The Good Doctor som TV2 sender tirsdag kveld. Første episode i sesong to, ble vist denne uken. Jeg så på, og ble grepet. Jeg fungerer ikke som Shaun, jeg er verken like smart eller like sosialt hemmet, men jeg kjenner likevel sympati og empati på en måte jeg ikke tror jeg hadde gjort om jeg ikke hadde hatt autisme i hodet mitt.

Ja, jeg tenker autismen bor i hodet. Og litt i følelsene. Eller kanskje mye i følelsene. Jeg og en venninne snakket litt om empati. Jeg sa at jeg tror mange med Asperger har mye empati, men at det kommer litt skjevt ut. Jeg føler jo så sterkt.

Når jeg ser autisme på TV, får jeg mange tanker. Er jeg sånn? Hvordan ville jeg reagert i samme situasjon som personen i serien? Forstår andre seere at vi på spekteret er forskjellige, eller vil de ta en rollefigur som fasiten? Vi er ikke Rainman fra den gamle filmen med samme navn, vi er faktisk ulike individer. Selv i denne moderne serien, er autisme satt på spissen. Shaun har også evner de fleste med bare Asperger ikke har, da han har Savant syndrom (i tillegg). Det er kanskje lett å glemme når man ser på, fordi det er autismen serien flagges med.

bamseklem2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s