asperger syndrom · sosialt

Syndromet og smalltalk

Jeg holdt på å klikke i vinkel i helgen. Jeg var så veldig irritert på en venninne som førte smalltalk på meldinger med meg. Det var helt uskyldige spørsmål, som jeg oppfatter som innvaderende. Og når jeg har strukket meg til å svare på det ene, blir jeg bombadert med neste spørsmål. Hun skyter spurv med kanoner.

Det er helt enkle ting, som om jeg har hatt besøk av hunden min i det siste og om jeg noen ganger besøker foreldrene mine hjemme hos dem, eller om dem alltid kommer hit. Det er kanskje bare for å holde samtalen i live. Men jeg blir sint og lei meg og kjenner meg mislykket. Særlig vondt gjør det når smalltalken dreier seg om mennesker jeg er glad i, men som jeg ikke vet hva jeg kan svare på. Fordi jeg ikke vet om nevøen min er glad i å lage ting, for eksempel. Ting tanter vet.

Jeg kan altså oppsummere vanskelig smalltalk som samtaler der jeg ikke klarer å styre samtalen eller ha kontroll. Når samtalen dreier seg om ting utenfor min kontroll, blir jeg redd og engstelig. Mange med Asperger (men noen tåler det bedre enn meg, det skal jeg vedgå og syndrom er ingen unnskyldning, bare en slags forståelse) synes det er vanskelig å se meningen med sånn prat og vi kan oppleve andre mennesker som upassende nysgjerrige. Vi senser at de egentlig ikke bryr seg, at dette bare er fyllprat. Derfor blir samtalene ubehagelig, uærlig og vanskelig landskap å vandre i.

4 kommentarer om “Syndromet og smalltalk

 1. Dette var lite informativt, siden det du beskriver her ikke har noe med verken konseptet small talk eller diagnosen AS å gjøre.

  Liker

  1. Jeg forstår kommentaren din, men forsøkte å gi et bilde av hvordan det kan være når man ikke fikser småprat så godt, hvordan det sosialt kan bli trøbbel. Det mellommenneskelige spillet en del med AS sliter med. Ønsker deg en god dag!

   Liker

 2. Takk for presiseringen. Jeg vet ikke mer om den konkrete situasjonen med din venninne enn det du beskriver i innlegget. Det er ikke _small talk_ (verdinøytrale emner) din venninne driver med, men en kombinasjon av _fyllprat_ (unødig vissvass) og _big talk_ (verdiladede emner). Altså er det snakk om begrepsforvirring og sammenblanding av to ulike konsepter. Det er en helt annen problemstilling som gjelder _hele samfunnet_, ikke bare oss med AS. Og det er dessuten helt opp til den enkelte _hvilke_ mellommenneskelige spill man velger å delta i. Dette blir ofte underkommunisert i AS-miljøet, det er ihvertfall min erfaring.

  Likt av 1 person

  1. Takk for innspill. Det gav mening for meg også. Ja, du har helt klart rett i at det blir underkommunisert. Man får ofte vite at man liksom skal like den type prat hvis man er «normal». Det får meg til å føle meg vanskelig når jeg ikke mestrer dagligdagse spørsmål og blir sint og frustrert. Det var fint å få vite en bedre definisjon på smalltalk som verdinøytrale temaer. Det skal jeg ta med meg neste gang jeg berører emnet, hvis det da er smalltalk det dreier seg om.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s