asperger syndrom · samfunn

Å lese om autisme

Noen ganger, når jeg leser om ASD, inkludert Asperger, tenker jeg : men jeg er jo ikke sånn. Jeg kunne leke som barn. Så leser jeg litt til, og skjønner at jeg har vært god til å tilpasse meg. På godt og vondt.

Når jeg leser om autisme, ser jeg så mange begrensninger fagpersoner tillegger oss. Det er ikke sant at vi ikke kan fungere som andre mennesker. At vi alltid er en utgift. Men så ser jeg meg i speilet og innser at dette speilet henger på veggen i en kommunal bolig. Jeg er en av disse med ASD som trenger bistand i hverdagen. Reality- check. Teksten fortsetter under bildet.

Det er en vekker, å være en utgiftspost, siden jeg selv føler meg smart og oppegående på mange områder. Jeg er admin i grupper for Asperger syndrom på FaceBook, blogger om slik jeg opplever verden gjennom tilstandene mine og holder kontakt med familien min. Men det er visst også et tegn, det å være sterkt tilknyttet foreldrene sine. Som om det var noe negativt. For meg og mine, er det positivt. Vi er radarpar, jeg og familien min. Teksten fortsetter under bildet.

Videre er det slik, at i boken jeg satt med (Autisme og aldring) kommer det fram at personer med tilstander og vansker som mine, koster samfunnet mange millioner da mange bor i kommunal bolig med personaloppfølging eller i instutisjon og det er bare fåtallet har arbeid.

Kan jeg gi noe tilbake, gjennom å være meg? Eller vil jeg komme til kort, siden jeg visstnok ikke er likeverdig personer uten diagnose, utfra det at man koster mer enn de andre å holde oppegående, i live om du vil.

Men så er det sånn da, at jeg lever og ingen i Norge driver aktiv dødshjelp, så kanskje har jeg en plass her i samfunnet. Tross alt og på grunn av. Jeg er ikke SÅ annerledes enn de som takler hverdagen, jeg klarer ikke engang å sette fingeren på hva som gjør at jeg har havnet i kategorien som trenger bistand. Det bare ble sånn, på et tidspunkt – ja, jeg er nok blant minoriteten som fikk mer symptomer som ungdom og voksen enn som barn, fikk mer vansker med å tilpasse meg.

3 kommentarer om “Å lese om autisme

  1. Du gir noe tilbake, Helene! Du skriver fra et sted som få skriver fra, og gir oss som følger bloggen din og leser bøkene dine forståelse og innsikt. Det er nyttig og bra. Du har absolutt en plass!

    Likt av 1 person

  2. Menneskeverd/samfunnskostnad – diskusjonen som du tar opp her er en kompleks og viktig sak som jeg hadde håpet at foreningen Spekteret ville ta tak i, men det ser ut som om de er mer opptatt av identitetspolitikk enn å løse reélle samfunnsproblemer.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s