asperger syndrom · bokanmeldse

Autisme og aldring

Jeg har lest «Autisme og aldring i et utviklingsperspektiv. Hva vet vi om voksne og eldre med en autismespekterdiagnose”, Fagbokforlaget 2018 (lesereksemplar).

Autismespekterdiagnoser regnes som livslange løp, likevel mangler kompetanse og litteratur om fagfeltet innenfor de voksne og eldre som har ASD. Det gjør Nils Kaland nå noe med. Han har samlet sammen en grundig litterær murstein mellom to permer, fordelt på 19 kapitler. Til å innlede, har forfatter Gro Dahle, som selv har Asperger syndrom og er i slutten av femtiårene, sluppet til. Hennes intro, vekker interessen min til å ta inn en fagtong bok. Det er fint at noen er annerledes!

Kaland samler og diskuterer det som finnes av forskning om ASD og aldring, med både nøkternt og kritisk blikk. Han kommer ikke bare med fakta men også med tiltak. Hvordan kan de som arbeider innenfor psykisk helsevern for voksne, i eldresomsorgen, på institusjoner og i hjemmesykepleien møte brukergruppen, som i noen tilfeller er udiagnostert? Og hva er gevinsten av å fange opp og gi personene en diagnose? Hvilke sykdommer rammer ofte de med ASD? Hvilke andre psykiske tilstander forekommer ofte samtidig?

En betydelig del av boka, handler om ASD generelt, og kan derfor leses av personer som er opptatt av autisme generelt og ikke spesifikt om aldringsprosessen. Men boka får med det også, og er derfor for meg en bok som representerer et komplett liv med autisme og Asperger syndrom, fra barndom til alderdom. Boka leverer eksempler på kjente personer med ASD, som kan fungere som forbilder for oss med ASD.

Jeg er ikke i hovedmålgruppen som person med diagnose selv, mest for de som kommer borti oss i en sammenheng, men også jeg fikk noen aha-opplevelser og en større respekt for voksenlivet gjennom å lese «Autisme og aldring». Jeg satte mer pris på meg selv, lærte å godta der jeg kommer til kort. Dette er en lang bok, men med ryddig, strategisk oppbygning samt alfabetisk indeks med stikkord. Dette er et oppslagsverk som lever, der det forhåpentligvis skaper diskusjon og debatt på aktuelle arenaer. Språket er tydelig og godt, med også fotnoter som forklarer fagtermer slik at den kan leses og forstås også av personer som ikke kjenner fagfeltet og termene grundig fra før av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s