asperger syndrom · Funksjonsnivå

Utviklingsforstyrrelse?

Asperger syndrom betegnes som gjennomgripende utviklingsforstyrrelse. Det diskuteres om den betegnelsen passer i noen fora. Noen tenker på utviklingshemmede og føler derfor at det ikke passer dem. Noen mener at det er forskjell utifra hvor godt personen fungerer. Altså at hvis den trenger hjelp med å bo og ta vare på seg selv, er det greit med begrepet og ikke greit hvis man bare trenger litt hjelp.

Personlig syns jeg ikke det er noe stort problem med definisjonen. Samme hvor godt man fungerer eller ikke fungerer, er det jo en medfødt tilstand vi må lære oss å leve med. Den forsvinner ikke og påvirker oss på flere områder, og er derfor gjennomgripende. Det  gjør meg ikke mindre fungerende at jeg får en slik merkelapp, fordi jeg har lært meg mye om tilstanden min og vet derfor litt om mine kvaliteter. Selvinnsikt og kommunikasjon og refleksjon med fagfolk har gitt meg en kompetanse. Kanskje ikke en sånn kompetanse man får jobb av, men likevel en viss verdifull ballast.

Men det jeg kanskje undrer litt ved, er at det skal være en forstyrrelse fra utviklingen. Hva nå det betyr? Det får meg til å stoppe opp og reflektere videre. Og kanskje er det sunt at vi reflekterer litt over det som sies om oss av og til! At vi ikke tar alt for god fisk, selv om det kan være personer med kompetanse som uttaler seg. De har jo ikke prøvd å være oss, og ser kanskje ikke styrkene vi som lever med Asperger fordi de er farget av at dette er noe gjennomgripende som styrer alt. Alt styrer det ikke, og vi fungerer – på vår måte.

Reklame

En kommentar om “Utviklingsforstyrrelse?

  1. Fint at du tar tak i dette, Helene! Jeg tror det er et like stort – kanskje enda større – problem at enkelte av de som har diagnosen bevisst(?) feiltolker hva som ligger i disse begrepene, og ukritisk videreformidler sin egen tolkning til andre som en objektiv sannhet. Diagnosebetegnelser, samt «merkelapper» som f.eks. høyt- og lavtfungende, er ment til bruk INTERNT i helsevesenet, og BARE DER. At noen insisterer på at diagnose = identitet (med all den kognitive dissonans og andre eksistensielle problemstillinger dét standpunktet medfører) er strengt tatt deres eget problem, IKKE noe som angår oss med diagnoser _som gruppe_.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s