asperger syndrom

Døgnrytme

Mange personer som har Asperger syndrom har også søvnvansker. Jeg får medisin for å sove bedre. Det er tre små blå tabletter, som ikke er vanedannende. Tidligere har jeg også brukt innsovningstabletter da jeg lett blir liggende å tenke og gruble og vri på meg, men de valgte jeg å seponere og gjorde en nedtrapping sammen med legene på sykehuset før jeg flyttet ut i kommunal bolig.

Det er viktig at en lege har kontroll på dette med medisiner hvis man tenker at det kunne være smart å prøve medisiner hvis man sliter veldig med søvn, også fordi en del med Asperger reagerer annerledes på medisiner enn nevrotypikere. Det vet jeg ikke helt hvorfor, men jeg har fått høre det i møte med fagpersonell. (Teksten fortsetter under bildet.)

forside.jpg

I boligen min, har jeg en nattevakt som er våken og sitter og ser på meg mens jeg sover. Jeg snur døgnet litt, slik at jeg er oppe et par timer sammen med nattevakten og heller sover litt på formiddagen, fordi jeg har det bedre de siste timene av døgnet. Da er det bare meg og nattevakten, og alt er liksom så mye roligere.

Da kan jeg sitte uforstyrret med tankene mine, fokusere på noe som gir meg glede på tv eller redigere bilder og skrive. På en måte er timene etter nattevakten er kommet, timer der jeg skjermes for utskifting og lyder, stress og uforutsigbarhet. Jeg og nattevakten har hele natten foran oss. Vi skal ikke noe sted, og ingen kommer inn for å avløse.

For å være våken når jeg skal til behandling og slikt, eller motta besøk, passer jeg på å ikke snu døgnet helt. Jeg legger meg i rimelig tid – men jeg får med meg en rolig avslutning på dagen først. I helgen så vi film, den som heter Meg eier ingen på norsk, en svensk film om datteren av en alkoholisert før. Rørende og godt formidlet, basert på en sann historie. Deretter la jeg meg, vekslet noen linjer med nattevakten da jeg lå trygt og godt i sengen min, under kuledyna som også er med på å gi meg bedre/roligere søvn.

Reklame

En kommentar om “Døgnrytme

  1. Jeg har funnet ut at jeg må sove når det passer seg sånn, for jeg har som regel snudd døgnet. Noe på grunn av kroppslige smerter, men annet på grunn av ting jeg ikke helt skjønner hvorfor blir slik, mulig det har med søvn-apnéen min å gjøre, at det føles tryggere å sove på dagtid. Det hender også at repetisjoner, både av positiv, negativ og nøytral art, oppi topplokket mitt gjør det vanskelig å få sove. Søvn må man jo uansett ha, så da får det heller være at jeg ofte må ta den på dagtid. Jeg bruker av og til søvntabletter, sånne som er reseptfrie og som ikke gjør en avhengig. https://www.youtube.com/watch?v=mmSKBt4B2hM

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s