asperger syndrom

Vanskelig å ikke ha regien

Mange på autismespekteret, etterlyser forutsigbarhet. Det handler for meg om et behov for å ha kontroll, oversikt og regien i det som skjer. Det har jeg ikke alltid, selvfølgelig. Mennesker som jeg tror skal komme, kan bli syke. Personer jeg har relasjon til, har sin måte å reagere og kommunisere på. Jeg kan ikke bestemme hva de skal si og ikke til meg. Selv om jeg selvsagt kan forklare hva jeg blir såret av, kan jeg ikke alltid unngå å få en kommentar som svir. Eller bli stående å vente på en buss eller et menneske som ikke kommer. Det heter forsinkelser eller andre hindre. Det heter livet.

Jeg har ikke (bevisst) valgt å være avhengig av å bestemme. Jeg var et slikt barn, som var usikkert og likte best å leke med yngre barn jeg kunne sjefe litt med. Som voksen, har jeg hatt flest vennskap på nett. På nett får mange et svakere filter enn i real life. Det har gjort at vi har såret hverandre på tastaturene våre. Internett kan derfor være skummelt, som nettroll. De lever ikke bare i eventyrene.

Tilgivelse er en dør som lukker seg hvis den andre parten sier nei. Den kan blokke meg og nekte meg å få være en venn. Man eier ikke andre mennesker, og de har lov å velge meg – og alle andre de ikke føler seg vel med – bort. Da kan det noen ganger være enklere for meg å trampe skikkelig hardt i klaveret slik at jeg forstår på forhånd at jeg vil bli valgt bort. For ja, som jeg skrev, det er vanskelig å ikke ha regien. Jeg kan banke på døra, men det er ikke jeg som faktisk bestemmer om den blir åpnet, for meg, igjen. Sånn helt konkret.

åbankepåeidør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s