bokanmeldse · samfunn

Jeg lever et liv som ligner deres (Jan Grue)

Jeg har lest denne boka (Gyldendal forlag, lesereksemplar) etter å ha hatt den stående i bokhylla lenge. Jeg var nysgjerrig, men kviet meg litt til å lese en selvbiografi om et liv med en funksjonsnedsettelse. Kanskje fordi jeg selv kjenner på å være sårbar, med mine utfordringer i livet. Jeg har også sittet i rullestol ved noen anledninger, kjent på å være hjelpetrengende. Men jeg angrer ikke, på at jeg leste boka til muskelsyke Jan Grue. Den gjorde meg sterk.

Jan Grue har en muskelsykdom, er rullestolbruker. Han har høy utdanning, er familiepappa og er i jobb. Alt dette er ikke selvsagt, noe av det virker til og med motstridende for utenforstående. Hvordan har han sex når han bruker rullestol? Hvordan kan han klare å jobbe? Spørsmålene til de utenforstående er mange. Derfor er denne boka så viktig. Den er reflektert, personlig og opplysende.

Jeg vekkes flere ganger gjennom Grues penn. Han er åpen og nøktern. Han legger ikke skjul på at familien som gav han muligheter og trodde på han, fant veier i hjelpeapparatet og aldri gav opp, kan være avgjørende for den han har blitt. At han ble akademiker. At han fikk jobb. At han traff Ida.

Boka inneholder en del sitater og fremmedord, som både beriket verket og gjorde det noe mindre tilgjengelig for meg; gjorde at jeg måtte konsentrere meg maks. Det kan være både en god ting og et lite handicap som ekskluderer noen av oss. Det er nemlig tydelig at Grue har et større og mer akademisk språkforråd en jeg innehar. Likevel er den skrevet slik at jeg forstår helheten, uten å måtte slå opp ordene.

Dette er boka om å være barn og om å være voksen. Det er boka om å aldri gi opp. Det er boka om å se verden. Og om å se seg selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s