asperger syndrom · sosialt

Interesse for venner

Noen som utreder mennesker med Asperger, utelukker diagnosen hvis man har venner. Og det er litt misforstått. Mennesker med Asperger har ofte et ønske om å være sosiale. De til og med teller vennene sine, så sårbart er deres forhold til andre mennesker. Vi trenger å føle at noen er der. I alle fall jeg.

Jeg hadde venner som barn også, og barn med Asperger kan ha venner. Men jeg hadde nok litt færre venner enn mange andre jevnaldrende og jeg lekte også best med de som var yngre enn meg fremfor de på egen alder fordi jeg trengte å styre leken.

Når jeg samtaler med personalet, viser jeg ofte til vennene jeg har. De som gir meg ledetråder og bånd til samfunnet. De som viser meg egenskapene sine, interessene sine og forholdet sitt til meg. At jeg også teller med, som deres venn. Det at jeg kan dele videre noe de har fortalt meg, det at jeg har et sosialt nettverk å realitere og vise til.

Jeg har venner med særinteresser og venner som lever mer A4. Begge gruppene, beriker meg. Jeg har ikke mange venner per dags dato, men jeg tar til meg alt de sier og lar de bety noe for meg – hver eneste dag. Det at jeg har noen å snakke om, gjør at jeg kjenner meg mindre ensom.

4 kommentarer om “Interesse for venner

 1. Såklart du trenger venner. Alle trenger venner, å føle at de hører til. Regner også med at de som har deg i sitt liv berikes av dine livsbetraktninger og synspunkter. Du er svært reflektert når du skriver om ulike temaer. Det beriker i alle fall mitt liv❤️

  Likt av 1 person

 2. Hva som skal tas med (eller ikke tas med) i en diagnostisk vurdering skal ikke være opp til den enkelte behandler, så det virker veldig rart at noen behandlere utelukker diagnosen hvis man har venner. Er du sikker på at det er hele begrunnelsen?

  Liker

  1. Det er begrunnelsen noen har fanget opp i møte med behandleren sin eller til deres pårørende. Men det kan selvfølgelig hende at de ikke har presentert hele vurderingen for oss lesere i de respektive foraene. Jeg håper at det ligger mer til grunn for en slik vurdering. Jeg har likevel bitt meg merke i frustrasjonen det har utløst, på bakgrunn av tilbakemeldingen de har fått med seg fra deres «utredere».

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s