bokanmeldse · samfunn

Helsesista: #vågåvære

Dette er boka jeg kunne ønske fantes da jeg var ungdom. Tale Maria Krohn Engviks sine ord, treffer den lille, usikre jenta jeg var som tenåring (ja, jeg har vært henne, selv om jeg nå er utadvendt på bloggen min som voksen – for det jeg opplever som en «god sak»). Boka sier meg at det er greit (å være usikker, redd og kanskje lei seg).

Boka sier også at vi må våge å si fra til en voksen når noe er galt og jeg blir svar skyldig og får lyst til på berette og opplyse. Kanskje er jeg den voksne, som noen ungdom når frem med sin bekymring til i framtiden. Eller så er jeg kanskje en person som voksne referer til når de skal snakke litt om selvskading, Asperger, venner som uteblir eller andre skikkelige vanskelige temaer. (Innlegget mitt fortsetter under bildet.)

Tale Maria Krohn Engvik skriver at man skal spise is i noen tilfeller av motgang og tenke «shit pommes frites» flere ganger om dagen, blandet med mer alvorlige råd. Hun formidler på et språk som tiltaler ungdommen. Det kjenner jeg mens jeg leser, for jeg blir dratt rett tilbake til den omveltende tenåringstiden.

Voksne kan også lære mye av denne boka, om hvordan de kan snakke med ungdom og svare på det de egentlig lurer på, lære noe om språket og væremåten, fasaden og hvordan komme inn under huden som gode veiledere for dem man vil bry seg om – enten man er lærer, foreldre eller annen voksenperson. (Innlegget mitt fortsetter under bildet.)

Avslutningsvis gir hun alle venner en nattasang (som du også kan finne på snap chat innimellom og fast når du vil på Spotify), og jeg blir takket som leser. Hun har et så ærlig og direkte språk, at jeg føler hun takker akkurat meg! Hun spiller på, og appellerer til, følelsene mine og får meg til å kjenne meg unik og spesiell. Hun får det til å føles som at mine tanker og hva jeg vil, er viktig. Derfor skriver jeg om denne boka i dag, for alle leserne mine som trenger å høre at de er unike «gullskatter på jorda» og kan trenge oppbyggende litteratur; om å være i verden. (Innlegget mitt fortsetter under bildet.)

Våg å være, enten du er ungdom som kaver rundt eller voksen som betyr noe for ungdom. Vi har alle verdi, og lever sammen her på jorda. Mennesker er ikke lagd for å være alene, og likevel opplever mange ensomhet. Ta vare på hverandre, også når det kjennes litt rart og «kleint»!

Forlag: Cappelen Damm (lesereksemplar). Utgitt: Høsten 2019.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s