asperger syndrom

Å dokumentere en diagnose

Det er ikke så lett å skrive om en diagnose, uten å ha med resten av livets aspekter. Fordi, ingen mennesker er bare en diagnose og jeg er en PERSON med Asperger syndrom. Ikke et syndrom med menneskelige egenskaper.

Det er derfor bloggen min rommer så mye mer. Alt fra foto til bøker til vennskap til vansker til gleder. Og jeg er glad for å føle at jeg har et liv. At jeg har noe mer enn en diagnose.

Likevel liker jeg å skrive om det som har med Asperger syndrom/høytfungerende autisme, å gjøre også. Det som gjør at jeg kan forklare noe av det jeg opplever i hverdagen min, på en måte og i et lys som oppfattes forståelig ettersom det er sånn det er for de som har denne diagnosen.

Noe av det jeg legger merke til
når jeg snakker med andre med diagnose, er at vi stiller en del spørsmål. Jeg vet ikke om vi er mer nysgjerrige enn andre, eller om vi er usikre så vi må spørre for å få vite det essensielle.

Jeg tror kanskje jeg er nettopp litt usikker, i det sosiale, fordi det er et velkjent symptom at vi sliter litt i sosiale relasjoner. Vi har ikke en dårligere sosial omgang eller dårligere kommunikasjon, men kanskje litt annerledes.

Noe av det som er annerledes, er at vi ofte ikke legger så mye i mellom og er ærlige/direkte også når det ikke passer å være det. Det kan såre noen. Det er jeg lei meg for. Men jeg er også lei meg for at det ikke alltid godtas hva jeg føler og tenker. Det er vondt å falle utenfor.

For å komme med i gjengen, har jeg opp gjennom oppveksten gjort en del for å passe inn. Som å herme etter andre, kjøpe de samme tingene. Det gjorde meg noen ganger utrolig upopulær! Også jeg som prøvde på det motsatte.

Derfor kjemper jeg videre. For å bli akseptert, men også for å forstå og akseptere meg selv i det livet jeg lever, både med diagnose i ryggsekken og i lys av å være et helt menneske.

Jeg fortsetter å lese litteratur og mennesker. Jeg tror vi kan lære mye av hverandre i samspill og refleksjon. En evne jeg har, er at jeg tar det jeg driver med seriøst. Derfor blir ikke engang blogg halvhjertet men noe jeg jobber for å opprettholde hver dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s