Funksjonsnivå

«Allergisk» mot stress?

Jeg har tenkt litt på dette med stress og behovet for forutsigbart. Jeg har tenkt på når jeg er urolig, angstfylt og sint. Det er ofte hvis jeg blir presset med en forventning. At det forventes et svar fra meg. Det kan være en enkel beslutning, et valg eller bare litt small-talk. Alt dette med forventning, som man kan knytte til PDA som jeg har skrevet om tidligere.

Når jeg er redd og sint, er det ofte fordi noen har stilt et spørsmål eller gjort meg oppmerksom på meg selv, slik at jeg føler meg sett mens jeg ønsker å gå under radaren. Det betyr ikke at jeg ikke kan stå i tidspress, men at stress og uventede ting, gjør meg vondt. Jeg trenger å ha kontrollen, styre rattet. Og da jeg var barn, løste jeg dette med å ha yngre venner jeg kunne bestemme over.

Nå er jeg voksen,
og kan ikke styre medmenneskene. Jeg har heller ikke noe ønske om det. Men det hadde vært fint om jeg fikk litt færre spørsmål, at det ikke alltid skole forventes svar – at jeg heller fikk fortelle i mitt tempo. Da kjenner jeg på en større ro og kan deale med situasjonen.

6 kommentarer om “«Allergisk» mot stress?

 1. Hei Helene.

  Slik jeg leser dette så ligger _noe_ av problemet hos deg selv, siden du skriver at du ikke har noe ønske om å «styre medmenneskene». Styring (i mangel av et bedre ord) må ikke alltid være noe negativt (slik en del særinteressegrupper prøver å fremstille det), og det er heller ikke slik at man i voksen alder skal finne seg i hva som helst fra sine medmennesker, heller ikke invaderende spørsmål og urimelige forventninger. Så i slike situasjoner må du faktisk bli bedre på å stå opp for deg selv. Nå vet ikke jeg hva din(e) behandler(e) har anbefalt deg å gjøre i slike situasjoner, men mitt inntrykk er at behandlere i Norge er mer opptatt av å (bort)forklare den invaderende partens motiver, enn å faktisk hjelpe pasientene sine med å håndtere de aktuelle situasjonene og de involverte enkeltindividene.

  Det er langt under mitt nivå å spekulere i hvilke motiver behandlere har for dette – jeg forholder meg til mine rettigheter som borger og pasient. En autismespekterdiagnose står ikke i veien for en slik tilnærming. Jeg har tidligere gitt deg noen tips ang. dette, bl.a. at _i et liberalt samfunn er det juridiske rettigheter og ikke sosiale normer som angir rett og galt_. Din(e) behandler(e) er faktisk pliktig til å bistå deg med å løse dine problemer _ut fra dette premisset_ – men da må du selv kreve det!

  (Foreslår forøvrig at du setter anførselstegn rundt ordet allergisk i overskriften. Allergi er faktisk en svært alvorlig sykdom for dem som er hardt rammet – og det er ikke dét innlegget handler om.)

  Likt av 1 person

   1. Alternativet til Styring i Elektronikk er Regulering. Styring kjenner vi alle til. Regulering er at det er gjensidig i real-time regulere. Feks jeg kan Styre bilens ratt men jeg kan ikke regulere bilens ratt. Men at jeg skal regulere et sosialt forhold mellom feks meg og Helene skal innebære en gjensidighet. … Helene får Lov til å regulere forholdet vårt med å være stille, bare hun ikke skjuler dette innlegget og mine innlegg.

    Norges Lover styrer forholdet, ikke sosiale normer, men når det gjelder meg har aldri noen av delene vært tilfellet. Det har vært Sosial Isolasjon da alle sammen ikke klarte å «styre» meg. Så nå er jeg gammel og «sint». Hahah. Nei, jeg blir ikke sint.

    Liker

   2. Det er ikke alltid så lett å kommentere på kommentarer. Jeg er som regel ganske stille, da jeg jo har sagt mitt i innlegget. Spennende å se på de forskjellige ordenes betydning, med tanke på å styre og å regulere.

    Liker

 2. Meget informerende innlegg, det skal virkelig ha mer i bakhodet når jeg som ikke har asperger kan bli stresset i relasjonen med en som har det og jeg blir stresset og engstelig av å ikke få et svar.

  Likt av 1 person

  1. Det går nok begge veier, og jeg mistenker at det i mange tilfeller egentlig ikke har så mye med diagnose(r) å gjøre.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s