tilleggsvansker

Å snu en depressiv grunnstemning

Noen er så dypt deprimerte at de ikke klarer å se noen lyspunkter. Men heldigvis er det ikke alltid helt sånn, selv om man kanskje opplever å leve med depresjon i perioder eller i store deler av livet sitt. Og det vil jeg fortelle litt om i dag, det at jeg har følt at jeg er inne i en depresjon i det siste, har mistet gløden rundt for eksempel fotografering, lesing og skriving (alle de tre viktigste interessene mine) og har tenkt mye på døden og likevel ser litt annerledes på det akkurat i dag.

Snuoperasjonen skjedde nok
for et par dager siden, da jeg bestemte meg for å gi livet noen dager til i sjanse. Holde ut, leve med familien. Og i dag kommer mamma og pappa til meg, så jeg hadde noe å glede meg til da jeg stod opp. I tillegg, skulle jeg ut på fototur i dag. Jeg kunne tenkt at det ble for slitsomt, men jeg valgte å legge til rette for å gjennomføre.

Jeg tok med meg
all-roundobjektivet jeg liker svært godt, og satte på ND-filteret som gjør at jeg kan ta bilder med lange lukkertider selv om det er lyst ute. Og i dag er det virkelig lyst! Hvit, vakker vinter. Med ettbensstativet er det enkelt å holde kameraet ganske stødig, uten å møtte streve med et stort stativ som må slås opp og ned hele tiden. Vi dro avsted, og jeg fikk mange bilder på minnebrikken som jeg kan redigere senere i dag. Over 200 faktisk! Siden jeg akkurat kom hjem, deler jeg ikke bilde fra turen i dagens innlegg og deler i stedet et vinterbildet fra tidligere i vinter, der tåken lå tung – jeg må legge de nye inn på Mac-en og sånn før jeg får delt, og ville skrive dette innlegget så jeg rakk publisering klokken 15 som normalt. Men bilder kommer nok i senere innlegg, andre dager de måtte passe. Istapper, elv, motlys – og medgang!

Jeg mener ikke å underdrive verken depresjon eller suicidalitet. Men jeg ønsker å gripe dagen. Jeg kan ikke redde hele framtiden min med et knips, men jeg kunne gi meg selv en fin lørdag. Og det har jeg faktisk fortjent etter denne tunge starten jeg har hatt på det nye året. Dette inni meg som har vært så smertefullt. Det er der enda, men jeg har sovet lenge, er opplagt, kjenner meg glad og gleder meg til å se mine nærmeste i dag. Gode tips til å snu det depressive akkurat nå, kan være å bestemme seg for noe, ta et valg og respektere det. Sette av tid til søvn og hvile. Ikke gape over for mye om gangen. Gi seg selv små gleder, kanskje kjøpe seg selv en liten oppmerksomhet. Være sammen med mennesker som gjør en selv godt. Og å drive med en interesse en liker selv om det akkurat nå kjennes meningsløst. Det kan gi litt glede likevel.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s