bokanmeldse

De usynlige barna (en forfatter ser)

Jeg har lest Tankene lager ingen lyder av forfatter Constance Ørbeck-Nilssen og illustratør Ana Ventura (Magikon forlag, 2013).

Det er en kortroman om å leve nær noen som har det vanskelig. Shi opplever etter at pappaen hennes dør, at moren mister kontrollen og ikke klarer å ta vare på henne. Det blir Shi som må være mamma.

Shi sitter på skolen og sier ingenting. Vil ikke at læreren skal se hva hun tegner. At noen skal høre at mamma roper fordi pappa er død og at Shi må hjelpe henne, med nesten alt.

«De usynlige barna.

Stemmene vi ikke hører.

Blikkene vi ikke ser.

De som ikke tar plass.

Som bare trenger en pult, en stol,

dn blyant, et viskelær og et ark.

Og når skoledagen er over,

tar de sekken og går stille ut av døra,

gjennom korridorene og hjem.

Hvorfor er de så vanskelige å oppdage?

Kanskje fordi tankene lager ingen lyder.»

Fra baksiden av boka.

Enkelte bøker er en skatt. Dette er en slik. Den er så veldig, veldig sår.Og selv om den gjør vondt som den skarpeste diamant, skinner den som lyset på noe viktig. Som de stille barna. De som ikke våger å snakke. De blir sett og får en stemme.

Stemmen er ærlig, sårbar og direkte. Språket er kort og konsist. Samtidig er det på en møte poetisk og levende. Det er en egen nerve i boka og jeg kjenner på den lille jenta sin angst. Desperasjonen og behovet for å late som alt er som før. At mamma skal komme tilbake, bli som før.

Dette er en leseopplevelse jeg vil knytte til hjertet mitt og holde fast i når verden rakner rundt noen, og ikke glemme. Fordi barn som Shi finnes. Hjertelig takk til forfatteren for å ha sendt meg en bok i gave, en bok jeg dermed fikk øynene opp for selv om det ikke er en ny utgivelse og vil kategorisere som en veldig viktig pårørenderoman. Finn den frem på biblioteker, bestill den inn i bokhandlerne og plasser den på skolene.Terningkast seks.

Reklame

En kommentar om “De usynlige barna (en forfatter ser)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s