asperger syndrom · tilleggsvansker

Grisgrendte følelser

Som person på autismespekteret, har jeg følelser som alle andre. Men noen ganger er de kanskje litt annerledes enn dine, fordi jeg er så fokusert på detaljer og henger meg opp i dem, og derfor reagerer følelsesmessig på noe andre gir beng i. Litt som at noen bor i grisgrendte strøk, er mine følelser utenfor allfarvei. Noen ganger.

Jeg reagerer når mennesker ikke svarer på akkurat det jeg spør om. Hvorfor skjuler de hva de skal ha til middag? Hvorfor er det bare en av to som svarer? Som om det jeg sa var luft. Da kan jeg føle, at jeg har spurt om noe ulovlig. At jeg er på kanten. At jeg er feil. Og så begynner tvilen på at jeg er et verdig menneske.

Vi går kanskje videre, og jeg henger meg opp i at de ikke trekker like raskt til venstre side av veien når det kommer bil i mot. Og da gjør DE noe forbudt, selv om det er regel og ikke lov, kanskje. Som en leser minnet meg på. Men mine følelser er sterke, rundt rett og galt. Allerede som barn, var dette dominerende for meg. Jeg trodde, da jeghadde gjort noe feil forsynt meg med litt for mange knapper i barnehagen, at jeg kom til å bli tyv da jeg ble voksen. Jeg fikk ikke sove om kvelden, men jeg tror ingen forstod. Barnets angst.

De siste dagene har jeg lest i journal/epikriser på helsenorge fra sykehus, og der er det gjort feil i diagnosene mine i dokumentasjonen. Det står at ting som ikke er så sentrale i sykdomsbildet mitt, er hoved, mens det som er hoveddiagnosene mine er bi osv. Jeg blir frustrert og lei meg når jeg blir feildokumentert. Som om hele jeg er en feil, som ingen klarer å forstå. Og da, kommer følelsen av panikk. Og deretter følelsen av å føle for å ville dø.

Andre ville kanskje sett gjennom fingrene på disse tingene. Lagt lokk over de boblende følelsene. Tenkt at det var andres problem, og at de som behandler meg jo vet. De som har den daglige behandlingen og omsorgen. Og om noen gikk til høyere på veien, latt det være deres ansvar. Men jeg vil redde hele verden. Og ikke meg selv. Og alt dette blir bare for mye på en gang, jeg blir overveldet og ustabil. Slik jeg er.

Reklame

2 kommentarer om “Grisgrendte følelser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s