asperger syndrom

Autismelidelse (tilstand og begrep)

Jeg har blitt behandlet for autismelidelse, etter at det ble oppdaget at jeg har den medfødte tilstanden Asperger syndrom. Jeg tenker litt på det begrepet i dagens innlegg. Det er jo slik at tilstanden min absolutt kan være en lidelse av og til, når alt liksom blir for mye for meg og verden rundt meg er «oval mens jeg er firkantet».

Verden passer liksom ikke
for slik jeg fungerer. Jeg trenger at alt er forutsigbart og at regler er regler, ikke bare rettesnorer som man kan velge å se bort fra. Følges de ikke, blir jeg usikker og jeg henger meg opp. Og jeg kan nesten bryte sammen. Nå i helgen var det en vikar her som kjørte sitt eget løp – og til hvilken pris. En total kollaps hos meg og en straffereaksjon fra personal.

Hun vikaren har jobbet her ganske mye, men hun forstår åpenbart ikke og innretter seg ikke etter reglene som står definert i vår behandlings- og kriseplan. Hun håndterer (meg) på sin måte, og jeg, med mitt firkantede tankesett, klarer ikke plutselig skulle ha en samtale om en episode som oppstod dagen derpå, når den samtalen ikke skal finne sted i hverdagen men tas opp med overordnede/dps. Dette førte til at jeg ble veldig redd og usikker – og taus. Jeg lukket meg ned og hun nådde ikke inn.

Mange snakker om at vi på autismespekteret er inne i selvet. Det kan nok stemme litt for meg. Men det skal også nevnes at vi også strekker oss ut. Utagering er et kjent problem, særlig om vi får en såkalt meltdown. Da er lidelsesnivået stort. Det er ikke sånn at vi egentlig ønsker å være slemme, tror jeg, vi bare vet ikke hvordan vi skal håndtere kaoset. Vi kan føle oss overveldet og redde og utilpasse, kanskje også sinte. Det blir veldig mye følelser som vi kanskje ikke klarer å kanalisere på andre måter. For å unngå at jeg skal komme i slik ubalanse, er behandlingsplanen viktig. Den er kanskje firkantet, men den gir oversikt. For meg og de som skal håndtere å være sammen med meg.

Autismens positive aspekt, der lidelse blir feil benevnelse og begrep, vi jeg komme tilbake til i senere innlegg. Der jeg fryder meg.

Reklame

En kommentar om “Autismelidelse (tilstand og begrep)

  1. Har du ingen stemmerett på hvem som skal jobbe hos deg og ikke? Jeg syns det virker som det ofte jobber mennesker med deg som ikke vil eller kan forstå og som kun gjør det verre for deg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s