asperger syndrom · sosialt

Selvstendige individer – sant eller usant?

Vi mennesker er avhengige av hverandre, noen mer enn andre, men de fleste higer etter ros og kjærlighet og trenger en motstand drevet av omsorg, som jeg opplever som en sunn begrensning av meg selv når jeg vil litt for mye, mer enn det som jeg egentlig kan takle og kanskje gjør ting som er skadelig for meg i min desperasjon. Vi opptrer ikke i et vakuum men i et samspill. Er vi ensomme, savner vi noe. Selv om vi ofte kaller oss SELVSTENDIGE individer, er jo det, med det jeg skriver her, i beste fall en sannhet med modifikasjoner.

Jeg leser Finn Skårderud sin bok Uro med stor interesse for tiden, han skriver også om dette temaet og det traff meg. Han sier også noe som bekrefter det jeg også føler «Jeg tror ikke det finnes selvstendige individer. Autister et muligens et unntak, men ved ettertanke tror jeg absolutt ikke det.» Altså, det at vi blir oppfattet som selvstendige fordi vi tilsynelatende kanskje ikke viser empati på samme måte som andre, er en misoppfattelse slik jeg føler det. Jeg er absolutt ikke alene i selvet, men tett lenket til et samfunn av andre individer og deres intensjoner og emosjoner. I går for eksempel, markerte jeg morsdagen med foreldrene mine. Vi omfavnet hverandre som familie, og det var viktig for meg.

Hadde jeg ikke brydd meg om andre mennesker, eller å høre til et fellesskap, hadde jeg ikke hatt drivkraften til å verken invitere eller bidra til informasjon og forståelse rundt min fungering som person med Asperger syndrom/høytfungerende autisme. Kanskje gjør behovet for andre meg uselvstendig, men det gjør meg også til en som står opp og tar ansvar for å formidle og bety noe for andre. Det er det også noe selvstendig i, selv om jeg virkelig trenger andre mennesker hver eneste dag – også helsepersonell – for å overleve.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s