bokanmeldse · samfunn

En sirkel av liv

Jeg leste enda en bok fra den nye serien til Forlaget Oktober, Oktobers korte. Serien består av bøker om livets små og store ting, der hver bok tar for seg et tema. Jeg leste Om moderskap av Tove Nilsen (Forlaget Oktober 2021, lesereksemplar).

«Først når navlestrengen ble kuttet,

fikk barnet friheten til å bli en egen

person. I samme sekund ble jeg

forbundet med alle mødre.»

Boka består av utvalg fra Nilsen sin bok Vårbarn. Utdragene handler om moderskap, det å føde et menneske som blir sitt eget. Vi inviteres inn i universet der alt handler om å bli forelder. Gleden, frykten, smerten og Gud har alt en plass.

Nilsen lar sin egen fortelling blande seg med historier om andre mødre hun oppsøker sykehuset hun fødte sine to døtre på. Der møter hun gravide som føder i smerte, som tror på kraft fra en afrikansk plante eller på sin egen styrke som ikke viste seg å være like enestående som en hadde trodd. I møte med en fødsel, er alt så mye større enn i planleggingen av det som skal skje.

Jordmødrene blir stående som hverdagshelter i denne boken. Jeg får stor respekt for jobben de gjør, og blir nysgjerrig på valget av yrket. Føler de seg kanskje som Guds forlengede arm? Og alle takkekortene som kommer inn, føler de seg unike og uunnværlige? Det har de kanskje all grunn til.

Så var det fedrene, som stryker mødrene over ryggen, fyller badekaret med vann, kommer med blomster og er stolte statuer når de holder sitt eget barn i hendene.

Boka er en sammenhengende historie med små sprang frem og tilbake, til nåtid med de nye fødende til hennes egne fødselsopplevelse ispedd mytologi og historie – blant annet meget interessant om Leonardo da Vinci fra 1500-tallet. Noen sitater er enkeltvis fremhevet på ellers blank side. De legger jeg ekstra merke til og de får slagkraft i meg.

Fordi dette er mer ett utdrag og ikke innhentet fra mange kilder, får jeg ikke så mye ny input av hennes diktning som de to bøkene jeg har lest fra samme bokserie, Dag Solstad og Per Petterson sine, men det er et solid utdrag om moderskap og jeg lærte mye om både følelser og fødsler. Språket er fortellende og godt. Jeg gir boka fire av seks.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s