bokanmeldse · samfunn

Håndbagasje

Jeg har lest bildeboken Souads vesker av Cecilie Seim, (Solum 2010, lesereksemplar fra forlaget). Forfatteren er aktuell med oppfølger nå, Souads høst, som jeg kommer til å omtale på bloggen om et par dager. Jeg ønsket å lese og anmelde dem kronologisk.

Souds vesker, er en bildebok for voksne. Den er lettlest og laget slik at de som ikke kan lese godt og/eller ikke mestrer det norske språket, skal kunne få en leseopplevelse og utbytte av boka. Språket er tydelig og klart. Setningene er ikke lange og illustrasjonene er fortellende.

Sammen forteller bilder og ord en rørende historie om å være flyktning og å komme til Norge. Om å føle man ikke har noe å stå opp til, i en verden som oppleves kald. Familien til Souad, har arbeid og skole, mens hun selv bare er hjemme. Jeg kjenner meg litt igjen i å føle seg utenfor, mens de andre tilsynelatende har fulle dager.

Gleden, finner hun igjen i veskene sine. De fyller opp! Hun har alt hun trenger i dem, og syr stadig nye. En veske, bærer på minnene fra hjemlandet hun ikke kommer tilbake til. En ny en, blir gul, gul som sier ja til livet og som kan bære med seg, på livets landevei.

Jeg liker denne boka godt. Symbolene er tydelige og skjøre på samme tid. Det er en sårbar og en sterk bok. Kontrastene spiller på lag og laget vinner engasjementet mitt! Jeg anbefaler denne boka til alle som føler seg fremmede i Norge, og menneskene omkring dem. Jeg føler jeg fikk innsikt i hvordan det kan være, når man har livet sitt i en veske.

Jeg gir boka fem på terningen, for tilgjengelighet for fremmedspråklige og for formidlingen av en utfordrende livssituasjon som kan – og bær – treffe og berøre oss alle.

Reklame

En kommentar om “Håndbagasje

  1. Tilbaketråkk: Fremling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s