Hverdag

Hvordan april var (snar oppsummering)

TId for en oppsummering av litteratur og sånn for april. Jeg liker jo å dele en liste, en slags oversikt. Måneden var en kompleks greie, med mange inntrykk.

Min fantastiske pappa fylte 70 år, og vi markerte dagen selv om vi på grunn av koronasituasjonen ikke kunne ha noen større feiring. Jeg feiret pappaen min, og det var det viktigste. Men jeg håper, at når restriksjonene løser opp, at jeg kan vise min oppmerksomhet også i sommer. Se, vi blomstrer, liksom, sammen, er en flora.

Jeg har fotografert en del, både blomster og bier. Eller, ikke bier, men noe som minner om blomster og bier – altså formering. Jeg fikk i år fotografert froskene når de hadde lagt egg og koste seg i dammen, en naturbegivenhet jeg ikke har fått med meg før. Det var en euforisk følelse! Jeg gleder meg allerede til neste år. Jeg har ligget rett ut på bakken og fotografert, både frosker og skoglandskap. Ellers har blåveis og andre vårblomster blitt foreviget, og hoggormene har fått bite fra seg. Eller, de lå ganske fredfullt og lot meg fotografere, men de gav meg uttrykk jeg likte å kunne formidle som «fotograf,» blogger og skribent. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Måneden har ikke bare vært enkel, som jeg innledet med – det komplekse var med i introduksjonen. Jeg kan introdusere, bitte litt. Jeg har fått brev jeg ikke klarer å fordøye, levd med trusler og jeg har følt meg truet på livet selv om noen selvsagt ikke mente å direkte ta livet av meg. Men sånt er jeg god på selv, å ta fra meg leveretten, så jeg har vært på sykehuset en stund etter å ha blitt reparert/reddet etter intox.

Jeg har ikke sett så mye film i april. Men jeg har sett noe: Billy Elliot (TVNorge), Selvportrett (filmen laget av blant annet Olin om Lene Marie Fossen som døde av anoreksi, DVD), Marley and me (film, Tv2) og Black Swan (DVD). Jeg har sett litt på Alle i arbeid (tv2 sumo), Sommerhytta (TV2), Kompani Lauritzen (TV2) og Eitt feitt liv (NRK1), en serie jeg vil anbefale – tankevekkende! Jeg har fått lest ganske mye, og gleder meg til å ta fatt på flere bøker jeg har liggende i «kø».

Litteraturliste:
– Bøker Ble ferdig med Viktoriahavn av T.H. Håvardsen, iskaldt og blodig, bok to av en trilogi, tipper siste bok foreligger om et års tid og jeg gleder meg!
Ting jeg har lært av Sophie Elise Isachsen, en bok med selvinnsikt som gav meg innblikk og inspirasjon
Egen maske først av debutant Camilla Bogetun Johansen, en roman som virkelig fenget meg. En roman om psykisk helse, men uten å gjøre det til et big issue.
Det ikke synd på meg men jeg syns det av Maren Granrud, en roman som kjennes ut som en blanding av diktsamling og sitatbok. Morsomt skrevet om blant annet psykiatri og tatt på kornet.
Biblioteket i Paris av Janet Skeslien Charles, en roman om et amerikansk bibliotek i Paris under krigen samt parallelt Montana på 80-tallet. Krigshistorie, bøkenes historie og kjærlighetshistorie i ett.
Slik var det av Jon Fosse. Denne, som er en monolog, handler om livet som gammel i en skrøpelig kropp, tiden nå og tiden som har vært, livet og døden. Dette er på mange måter alt. Som når vi sier var dette alt? Slik var det.
Et uanselig støv av Paal Maage Elstad, en diktsamling som jeg likte godt. Flotte igangsettende skildringer og nye tanker.
Aleksander den store av Peter F. Strassegger, en god ungdomsroman om vold og om å velge et snillere liv, stå opp for seg selv og andre.
Souads vesker av Cecilie Seim, bildebok for voksne om å være innvandrer i Norge.
Soauds høst av Cecilie Seim, oppfølger og en viktig bok om å finne sin plass i samfunnet, og hvor viktig alle mennesker er.
– Det første menneske av Albert Camus, hans siste verk før han døde. Om blant annet oppvekst i Algerie. En roman jeg likte godt.
Tingenes tilstand av Sandra Lillebø, en bok om å stå nær noen (her en mor) med psykisk lidelse. En sterk roman, med godt språk og ordbilder som fester seg.
Jeg lovet deg aldri en rosenhage av Hannah Green, klassikeren jeg «bestandig» har ønsket å lese. Det er jeg veldig takknemlig for at jeg nå fikk gjort! En bok jeg personlig og for min egen del gav terningkast seks, mens jeg setter håpet i en bukett.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s