bokanmeldse · tilleggsvansker

Frisk input, psykt viktig

Velkommen til presentasjonen av en bok som er viktig, ikke bare for meg, men spesielt for ungdom – som den er skrevet til, og også litt foreldrene deres. Det er nemlig noen tips til foreldrene også, bakt inn i små tips-bokser som oppskrifter på livet. Likevel føler jeg ikke at foreldrene tar plassen til ungdommen, de får oppmerksomheten de fortjener! Og antakelig trenger, i en tid der hodet og kropp forandrer seg. Jeg føl(g)er med. Boka heter psykt deg og er av Maria Østhassel, psykologen som har den populære kontoen @psyktdeg på sosiale medier. Boka er utgitt på Frisk forlag, og min bok er et lesereksemplar fra forlaget.

I denne boken, handler det om den psykiske helsen vår. Det handler om å ha influensa i følelsene, om å være deppa, om å ha angst, og om å være helt normal selv om man kjenner på ubehag. Det handler om smertene i livet, og at det faktisk SKAL gjøre litt vondt å leve. Smerten er en del av livet. Men den må være slik at vi kan leve med livet vårt. Det handler også om våre personlighetstrekk, om hvem vi er og hva vi tenker og kjenner på.

Det handler om tålegrenser og balansegang. Det handler om å kjenne sine egne følelser. Der lærte faktisk jeg en hel del i denne boka, om følelser som sinne og skam, og også iver som jeg vil ønske velkommen! Det er også om å sette grenser, for eksempel i vennskapsforhold og med kjæresten. Hva vil man dele, og hva vil man ha for seg selv? Og hvor langt kjennes det riktig å gå, akkurat nå, med sex og sånt?

Psykt deg er som @psyktdeg-kontoen formidlet med lettfattelig stil, og innslag av humor og et fint skråblikk. Den er viktig og rett på sak, samtidig som den ser på det hele på en måte som gjør at det ikke føles kleint og «for» alvorlig. Det er på en måte det går an å snakke sammen, uten å bli redd eller flau eller føle seg dum. En sakprosabok som snakker folkelig og ungdommelig. Østhassel skjønner også at det er mye å ta inn, og råder leseren til å ta frem de delene av boka som traff en, innimellom, og investere noen minutter i sin psykisk helse, som psykologisk gym. Det kiler i magen og kribler i fingertuppene. Jeg vil være til, så jeg må ta vare på meg. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s