samfunn

Dyrisk kjærlighet også i sommer

Innlegget inneholder reklame/sponsorat: Dyrebeskyttelsen Norge

Det er ikke uvanlig å ta livet av dyr. Nær en av ti nordmenn er en form for jegere. Men dyra vi omgir oss med, fortjener et verdig liv mens de lever. Og blir de syke, ja da må vi hjelpe den på en eller annen måte. Vi er heller ikke Gud, vi har ikke makt eller rett til å korte ned noens liv, slik jeg ser det, selv om et dyr plutselig ikke passer inn i hverdagen vår mer. Vi har ikke lov til å være jegere på den måten. Derfor må man planlegge godt når man anskaffer seg et dyr. Har jeg tid? Hva med ferier, vil jeg reise utenlands? Kan jeg ha med meg mitt dyr? Kan noen passe dyret mitt mens jeg er borte, eller har jeg mulighet til å benytte meg av et dyrehotell/kennel?

Dyrebeskyttelsen Norge
er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. De er med sine omtrent 9000 medlemmer en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som hjelper dyr i nød. De arbeider for at dyrene skal behandles med respekt og medfølelse. De har blant annet et slagord med respekt for individet, og det støtter jeg fullt og helt.

Dyr er uten stemme,
eller i alle fall uten et språk med ord, og trenger av og til at noen snakker for dem. Får frem i klartekst hva dyrene trenger, når andre glemmer det når de er fokusert på sitt eget liv med egne utfordringer. Ikke alltid passer et dyrs velferd inn. Men likevel, må det på død og liv ivaretas.

Mens vi nå lever med pandemi, er det flere som har skaffet seg dyr. Det synes jeg er veldig fint! Dyrene har også fått en god start på livet kanskje, med eiere med hjemmekontor og mer samvær enn de ellers hadde opplevd. Men det gir også meg en liten bekymring, for hva når samfunnet åpner helt opp og man får lyst på det andre livet, det med kanskje hyppig sydenturer? Har man regnet med dyrene og ivaretatt at de har det ok imens, eller tenker man på feriedumping av hund, katt eller andre kjæledyr som en slags løsning?

Kjæledyr trenger oss hele tiden, og gode verdier kan ikke ta ferie på bekostning av dyrevelferd. Vi må planlegge om vi selv ikke kan ivareta våre dyrs behov. Det er helt lov både å ha mye å gjøre på jobb, reise på ferie eller være syk, men man må bare passe på at noen kan hjelpe en i en slik situasjon.

Et av arbeidsområdene
dyrebeskyttelsen har som jeg synes er sentrale, er nettopp hjemløse dyr. Når et dyr ikke har noen eier lenger, og trenger et hjem. Jeg har en venninne, som som meg er glad i dyr, som har arbeidet frivillig med katter som trenger et hjem, og vært fosterhjem for disse og tatt til seg noen. De har det bra! Dyrevelferd ellers også, som uetisk avl og vernet av dyr gjennom dyrepoliti er blant fanesakene til dyrebeskyttelsen.

Dette med uetisk avl, har berørt meg sterkt. Det at hunder avles på utseende, og ikke med hensyn til helsen (både den psykiske og den fysiske) deres. At noen til og med får pusteproblemer og nesten ikke klarer å bevege seg, fordi vi vil de skal se ut på en bestem måte! Det er forkastelig. Jeg kaster meg videre, for å få frem budskapene mine. Være dyrenes stemme.

Mer om etisk dilemma/problem ved avl. Noen avler kynisk for pengene, og avler da også på dyr selv om de er syke eller har for eksempel for ofte valpekull på tispene. Dette fortalte Dyrebeskyttelsen om i nyhetssending på tv i uken som var nå. (Innlegget fortsetter under bildene.)

Jeg synes dyrebeskyttelsen sin visjon og deres arbeidsområdet er viktig, derfor sprer jeg gjerne informasjon om dem og sakene de brenner for. Ved å vise frem logoen, minner vi hverandre om dyrevelferd og å sette dyrene i fokus, ja respekt for alle individer. Derfor er det med glede jeg bruker vannflasken jeg fikk fra dem. (Innlegget fortsetter under bildene.)

Min er lyseblå, du finner den også i hvit i nettbutikken som du kan handle i for å støtte arbeidet til organisasjonen og samtidig få nyttige og fine produkter. Flaskene er en produktnyhet nå, og rommer hele 7,5 dl. Flasken i aluminium holder på kulden, så du kan nyte kald væske på farten, for eksempel på tur eller jobb eller hvor du nå trenger å ha med deg drikke i hverdagen din. (Innlegget fortsetter under bildene.)

Dyrebeskyttelsen har i sin nettbutikk også munnbind. De kommer i pakke med to stykker, en med logoen deres og en med dyresnute. Jeg føler meg litt som katt og maler ansiktsmaling i fantasien, og litt som en hund og logrer med flettene mine som om de var hale. Jeg er glad jeg ikke er alene om å være opptatt av dyrevelferd. Det er viktig å ha en organisasjon som man kan spørre til råds om man trenger hjelp med å redde eller hjelpe et dyr, sikre gode levekår og alt sånt som vi mennesker kanskje tar som en selvfølge for vi har jo menneskerettighetene som ivaretar oss.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s