bokanmeldse

Gammel kjærlighet ruster ikke

På jakt etter eldre litteratur jeg ikke har lest, fant jeg en skatt i bruktbutikken som fikk hjerte mitt til å svulme. Victoria av Knut Hamsun, er det første jeg leser selv av Hamsuns litteratur (Den norske Bokklubben 1982). En roman fra 1898, med undertittel En kjærlighetshistorie – er den fortsatt aktuelt?

Jeg begynte å lese, og tenkte, språket blir kanskje en utfordring. Men det ble det ikke. Det gamle språket fikk meg derimot til å leve meg enda mer inn tiden boken er fra. Jeg følte meg i ett med fortelleren.

Vi møter som lesere, Victoria og Johannes når de er 14-15 år og følger dem til Victoria dør. Kjærligheten mellom de to, fylle livet deres med innhold, mening og poesi. Johannes gir selv ut flere bøker, og hans diktning er i stor grad til Victoria.

Victoria gifter seg med en som har bedre økonomi enn Johannes. Det vil hjelpe familien hennes. Johannes forlover seg med Camilla, men hun igjen finner en annen. Hjertene til Johannes og Victoria, er flettet sammen og de kommer ikke bort fra hverandre, helt til det siste tenker de på hverandre og Victorias siste brev på sykeleiet forteller at hun elsker han.

Jeg prøver å overføre boka til mine egne erfaringer, og kjenner på hvordan det å være glad i noen eller å savne noen, kan være rikt for kunstnersjelene og «forfatteren» i oss. Og, det å elske kan være grunn til å holde fast, i livet, og aldri gi opp. Størst av alt er kjærligheten, er ikke bare en floskel men noe som gir oss noe å leve og pulsere rundt, enten det er lykkelig eller ulykkelig kjærlighet.

Dette er en klassiker, som åpnet døren for meg til å ville utforske flere bøker fra litteraturhistorien. En sekser for meg, dette møtet med kjærlighet og språk. Jeg ønsker meg Sult av samme forfatter, den også tror jeg kan gi meg apetitt på litteraturen.

Reklame

En kommentar om “Gammel kjærlighet ruster ikke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s