asperger syndrom · sosialt

Empati, innlevelsesevne og forståelse

Før jeg begynner: Personer med autisme, inkludert Asperger syndrom, er ofte kjent for å mangle empati, slik det står skildret i mange informasjonskanaler. Men dette er misforstått. Personene viser kanskje sin empati på andre måter, men de har følelser for andre mennesker. Videre er det også slik at personer med Asperger syndrom, eller høytfungerende autisme, har normal til høy intelligens. Det betyr at vi ikke er noe mindre smarte enn personer uten diagnose.

Likevel, kan jeg føle at jeg både mangler medfølelse og forståelse for andre mennesker. Jeg sliter med å sette meg inn i hvordan de har det, fordi de tenker og opplever annerledes enn meg. Det som er viktig for meg og jeg henger meg opp i, virker som bagateller for dem. Mens det de bryr seg om, er fjernt fra mitt liv. Jeg tok meg selv på onsdag i å tenke at jeg er glad jeg ikke jobber med mennesker, jeg som alltid har trodd at det er et yrke jeg ville like. Jeg liker bedre praktiske og konkrete oppgaver, uten så mange følelser involvert. Det kan gi MEG GLEDE!

Jeg tror ikke jeg helt greier å leve meg inn i det de andre føler I livet sitt, fordi jeg selv står i en så annen situasjon ofte. Jeg vet ikke hvordan det er å krangle med kjæresten om morgen, jeg vet bare hvordan det er å våkne til at man ikke deler seng med noen – aldri. Og å faktisk like at ingen er glad i meg, på den måten, fordi jeg ville vært så engstelig for om jeg ikke gav denne personen et «bra nok» liv.

Det kan altså, selv om jeg er smart, være vanskelig å forstå forskjellene, ta de inn. Den andres situasjon. La meg ta et så enkelt eksempel som været. Når det er sol hos meg, er det noen ganger vanskelig å se for seg at det akkurat da regner mot vinduet i Ålesund. Fordi jeg er så veldig tilstede i alt jeg er i, jeg føler alt så sterkt, og har følelsene uten på kroppen. Jeg er sensitiv for inntrykk og jeg går all in i det meste. Innlegget fortsetter under bildet.

Fint vær i Ås i Viken, lørdag 5. juni 2021

Ta denne bloggen også for eksempel. Den er en hobby for meg, men likevel handler den mye om min identitet og jeg ønsker å være en stemme for meg selv og andre som måtte ha nytte av at noen skriver litt om hvordan de har det mens de lever med Asperger syndrom, så jeg kan ofte planlegge hva jeg vil skrive når jeg egentlig skal sove og jeg kan være redd for at noe jeg sier (skriver) skal støte eler trigge eller være feil for noen. Og igjen, jeg er jo ikke allmengyldig jeg. Jeg er bare en enkeltperson. Og selv om jeg søker forståelse og derfor skriver som meg selv med utfordringene og gledene jeg har, ønsker jeg ikke at folk skal tenke at sånn er alle med Asperger.

Det handler om at vi mennesker er unike, og at vi må ta vare på det. Så når jeg ikke forstår hva du tenker og føler, handler det om at vi er forskjellige. Og at det er litt utenfor min fatteevne alt som beveger seg i et menneskesinn. Jeg kan nok bli både sint og frustrert på meg selv, for å aldri helt forstå. Men jeg tror jeg må prøve å akseptere det. Også når jeg føler for mye – som også ofte skjer for meg – og blir lei meg på noens vegne, kjenner deres sorg, lar den spise meg opp. Jeg er en svamp, trekker til meg den negative flommen.

Jeg prøver, da i stedet, å dekke bordet så vi kan ha en samtale sammen. Dele, reflektere, skape forståelse, støtte. Stort sett blir den digital den samtalen, men det digitale har også rom for å møtes. Der man er, når man er der. Syns du det er fint?

Reklame

En kommentar om “Empati, innlevelsesevne og forståelse

  1. Jeg har fått høre mange ganger at de med Asperger ikke har empati. Det er som du skriver feil, vi viser det bare på en annen måte. Når venner/familie er lei seg så klarer jeg ikke få meg til og gi de en trøstende klem. Jeg har et kosedyr som betyr mye for meg, det gir på en måte klemmen jeg ikke får meg til og gi.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s