bokanmeldse

Klassisk litteratur på menyen: Sult av Knut Hamsun

Jeg har lest Knut Hamsun sin roman Sult fra 1890, på norsk første gang i 1989. Min utgave er fra 1984 utgitt av Den norske Bokklubben. Jeg har travet etter den, og endte med å kjøpe i en bruktbutikk da de fleste stedene den var å spore kun var tilgjengelig som pocket. En slik klassiker, vil jeg ha bundet inn, så den tåler å bli lest i generasjoner.

Men nok om det. Nå skal jeg fortelle om leseropplevelsen. Dette er for meg, mer enn noe annet: En bok om å leve. Hovedpersonen (navnløs) sulter i Kristiania. Hamsun skildrer den fysiske sulten og den psykiske pinen. Han er desperat på flere måter, og vi får et innblikk i hvordan han kjemper seg gjennom dagene og nettene. Han skriver, for å tjene til husly og næring, og når artiklene ikke vil ta form, ender han for eksempel med å pantsette vesten sin, så han har ikke noe under frakken.

Hovedpersonen, finner opp navn på en dame han treffer. Vi tar del i tanker og fantasi såvel som virkelighet. Det er litt som om han er beruset – full – samtidig er han gjort mindre – tom. Han sulter seg inn til beina mine, og en plass i mitt hjerte. Jeg elsker å få følelsene mine vekket og kjenne på gjenkjennelse. Jeg føler svimmelheten og de høye tankene. Jeg svever, vektløs av sted, gjennom romanen.

Jeg forstår godt at dette er en bok som står seg og fascinerer lesere også i moderne tid, i dag. Jeg kommer nok ikke til å glemme hovedpersonen. Han blir et medmenneske for meg, spill levende til all tid, i erindringen min. Han er skildret så intenst og levende, at det er som om jeg har møtt han i egen person.

Boka er terningkast seks for meg, enda jeg måtte konsentrere meg ekstra fordi språket er gammeldags, med uvante ord og stor bokstav inni setningene både her og der. Men kanskje også derfor, for det er gøy også, det å reise i tid sånn. Leve (med å lese) i språkhistorien. Nå skal jeg snart gi meg i kast med den nymotens tegneserieversjonen av Sult, samt se filmen basert på romanen, som skal være en filmklassiker.

P.S. Vil du lese hva jeg syns om en av de andre Hamsun-romanene, ligger min omtale av Victoria her.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s