asperger syndrom · sosialt

Mens leken er god (balansegang)

En del med Asperger syndrom synes det sosiale kan være litt ekstra vanskelig. Selv om alle sikkert kaver litt med det mellommenneskelige av og til, det er jo vanskelig, så er det nok ofte enda mer prekært rundt det for noen med en form for autisme.

Da jeg var barn, ønsket jeg veldig å ha bestevenninne. Jeg hadde ikke det så ofte. Og jeg hadde ikke en over lang tid, noen gang. Jeg hadde i perioder, sosialt samvær, altså lek, med mye yngre barn enn meg selv. De jevnaldrende fant meg kanskje ikke så interessant? Og jeg tror jeg trengte å «styre» leken. Det er enklere å kontrollere de yngre barna, enn tenåringer på sin egen alder. De små ser opp til deg, de store blir kritiske, kanskje spydige eller begynner å ignorere deg.

Så vokser man til. Jeg også. Riktignok taklet jeg det ikke, krympet meg og fikk anoreksi kanskje litt på grunn av alt dette som ble så vanskelig med å være voksen og å innse at man ikke har kontroll i livet sitt. Jeg vet ikke helt. Men uansett, er jeg voksen og regnes som voksen og må handle som voksen. Innlegget fortsetter under bildet.

Sosialt som voksen, må jeg ofte ta meg sammen. Jeg blir frustrert når jeg ikke forstår hva folk vil meg, eller jeg føler meg invadert. Det kan være enkle spørsmål, som blir vanskelig. Som innblanding i mine rutiner, eksempelvis maten. Eller småsnakk som går i ett og jeg sliter med å fokusere. Det er et eksempel på situasjoner der jeg må bite tenne sammen og ta meg sammen, for ikke å utagere eller si noe jeg kommer til å angre på. Jeg vil jo ikke vondt! Da er det lurt for meg å trekke meg tilbake, mens leken er god, før det koker over.

Det er nok kanskje derfor
jeg ikke har så aktive vennskapsforhold også. Jeg har noen mennesker jeg er oppriktig og veldig glad i, men jeg «overlesser» de ikke med invitasjoner eller forslag til samvær. Det er en gang i blant, ellers holder vi god kontakt på nett med meldinger. Og jeg tror det er en bærekraftig måte å være venner på.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s