bokanmeldse · samfunn

Så rik er denne verden

Tordis Ørjasæter sin vi er ikke alene (Cappelen Damm 2021) har akkurat satt spor i meg. Jeg har blitt klokere, mer ydmyk og om mulig enda mer interessert i å lese meg opp på litteratur om mennesker som har psykisk utviklingshemming eller autisme. Boka er fått som lesereksemplar fra forlaget.

Forfatter, kritiker og professor i spesialpedagogikk Ørjasæter er 94 år, men absolutt ikke gått ut på dato. Hun leverer derimot svært sterkt og fra en lang tidsperiode, med innsikt, erfaring, klokskap og kjærlighet. Hun har i denne personlige historien om annerledesbarna i litteraturen, valgt ut fortellinger fra litteraturhistorien og den levende litteraturen i dag. Sigrid Undset sin Maren Charlotte er tatt med og Arvid Hanssens Søsken på Guds jord, så vel som Olaug Nilssens Daniel og Lars Aamund Vaage sin datter G.

Ørjasæter gir meg innsikt. I sorg, slit, strev. Men også i glede. Jeg smiler. Annerledesbarna er en gave for et lesende menneske, når noen våger å skrive om dem. Lar oss komme nær dem vi kanskje aldri ville ha blitt kjent med, da mange lever skjermet og heller ikke har egne ord. Hun har også skrevet om sin egen sønn Dag Tore.

Dilemmaene kommer frem, rundt om det er rett å skrive om de språkløse som ikke kan svare på om det er greit, de vil ikke forstå spørsmålet, eller om det uansett vil hjelpe. Både annerledesbarna å bli sett og hørt, få hjelpen de trenger, og støtte andre foreldre i en hard hverdag med sine barn med spesielle behov.

Dette er sakprosa om litteratur, på en måte, men så rikt og poetisk samtidig. Jeg får faglig påfyll – både i historisk perspektiv og samtid – såvel som skrivelyst. Og empati og jeg blir også rørt og berørt. Etter å ha lest boken, sitter jeg også igjen med en liste jeg noterte meg underveis, over bøker jeg vil finne ut mer om, gjerne lese flere av dem.

Bokas etterord avslutter Ørjasæter med: «Jeg har skrevet denne boken, samlet disse fortellingene, for å utvide vår forståelse for annerledesbarn og ungdom og familiene deres. Noen av historiene vil uroe oss, andre kan glede eller trøste, kanskje til og med antyde en større sammenheng i våre liv. På godt og vondt trenger vi hverandre, så rik er denne verden: Vi er ikke alene.»

En viktig bok for samfunnet og litteraturen. Takk, Ørjasæter og alle som har skrevet bøkene hun har funnet frem fra. Terningkast 6.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s