Hverdag

Ord over oktober (månedsoppsumering)

To be in October:

Det er lett å bli misforstått, når man er så smart, intellektuelt sett. Og positiv og! Men det er ikke alltid det egentlig går på skinner, selv om jeg skinner. Det har vært sykehusinnleggelse i oktober og. Realitetsbristene som kommer, forteller meg at jeg ikke kan leve. Og samtidig være veldig inni livet, veldig med på det det byr på. Som å være med familien, jobbe på skjermet bedrift, skrive og lese. Så når jeg funker sånn noenlunde, gjør ejg alt dette. Og ejg setter pris på det. Det har blitt mørkere ute, mn også det klarte jeg å nyte. Fryde meg over mørket rund lyktestolpene. Livets mørke, med kontrastene lyser opp. Det ble lite bilder i oktober, men noen grønne skapninger i reptilparken i alle fall, og en holdt seg fast og jeg hermer litt i dagens innlegg og smiler som i en selfie. Innlegget fortsetter under bildet.

Oktober sett:

Love on the spectrum på Netflix, en serie om personer med autisme på dating (dokumentar). Dvd: Grit, en norsk ny film som var litt spesiell og særpreget, men med en del ting som var flott å se på film. Som skuespilleren med Downs. På tv: Stjernekamp. Lego masters ❣️ Truls ala Hellstrøm. En del av meg. Vårt lille land.

Oktober lest:

– når du ser meg av Lisa Gardner, psykologisk thriller der traumer vekkes til live. Litt for eventyrlig for meg, da alle trådene skulle settes sammen til et nøste, men absolutt underholdende (begynte helt i slutten av september, fullførte helt i starten av oktober)

– Vendepunkter med redaktør Siri Meyer. Består av tolv fortellinger om å vende livet opp igjen. Det handler om øyeblikk av innsikt, og om hvordan man ta livet tilbake, både for seg selv og som menneske under press utenfra. Bidragsyterne er: Suzanne Brøgger, Peter Gembäck, Finn Skårderud, Thomas Hylland Eriksen, Wencke Mühleisen, Karin Haugane, Elisabeth Thorsen, Tarald Stein, Sumaya Jirde Ali, Marianne Cook Pierron, Andres Ribe-Nyhus, Siri Meyer.

– 304 av Simon Stranger. Krigshistorie, livshistorie. Omkring Afghanistan. TO historier flettet sammen, en om en gutt/etterhvert mann i Afghanistan, en om Nicholas i Norge som tjenestegjorde der og får det tungt etterpå, ikke orker å leve mer, men lager en pakt med moren om å holde seg i livet gjennom jula. Det blir 304 dager, og boka inneholder 304 fragmenter fra de to livshistoriene. Opplysende, engasjerende, velskrevet… en må-lese-bok.

– Vi er ikke alene av Tordis Ørjasæter. Sakprosa, og personlig fortelling, om annerledesbarna i litteraturen. Vakkert om autisme, psykisk utviklingshemming, foreldre, forfattere og bøkene deres.

– vi som er her nå av Jostein Gaarder. En livsfilosofi. Berører sentrale og finurlige spørsmål om livet, i åpent brev til barnebarna. Annerledes, nydelig, unikt – og typisk Gaarder.


– Sorg og song av Lars Amund Vaage. Essay om å skrive, spesielt om å skrive Syngja, som var om dattera med autisme.

– Frikar av Tarald Stein, en diktsamling om å være født kvinne og bli mann. Finurlig, ekte, og brilliant.

– Jenta med blå stjerne av Pan Jenoff, roman om jøder i skjul under andre verdenskrig, i Polen.

– Tråder av tårer, et illustrert dikt av Maud Angelica Behn. Om følelser, og å ha det vanskelig. Og om at alle følelser er lov. Pluss – viktigheten av håp og å alltid be om hjelp. Bok for både voksne og barn.

– 25. september diktene av Joachim Kjørsvik, en elegant diktsamling om blant annet kjærlighet, med humoristisk tvist.

– TIX Den stygge andungen av Andreas Haukeland, en selvbiografi for ungdom av toppliste-artisten som også har utfordringer, med blant annet tourettes og tvangstanker. Om å finne plassen sin i verden, få troen på seg selv…

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s