bokanmeldse

Flerstemt

Jeg liker å bli «kjent» med mange forfattere. I novellesamlinger med flere forfattere med hver sine noveller, kommer ulike stemmer til utrykk. Røstene spiller på forskjellige strenger, og blir en symfoni. Jeg har akkurat lest Ingenmannsland nye nynorske noveller (Samlaget 2020). «Ingenmannsland» er første utgave i den årlige novelleantologien Nye nynorske noveller og jeg skal om kort tid også fortelle dere om årets utgivelse Og alle ting vert nye. Boka mi er et lesereksemplar fra forlaget.

Samlingen Ingenmannsland samler noen av de fremste forfatterne vi har i dag, og alle har skrevet på nynorsk. Fortellingene er korte, men rike. De rommer mye, og blir som et høydehus jeg klatrer opp og ned i. Det er om kjærlighet og skilsmisse. Liv og død. Barndom og alderdom. Utenforskap og fellesskap. Frykt, flukt og kampen for tilværelsen. Nåtiden er realistisk, og det er også scenarioer for fremtiden, som kan skremme meg litt. Jeg blir takknemlig for det jeg har og vil prøve å bevare det gode i verden, med å ta vare på hverandre.

Jeg fikk mange, flerfoldige inntrykk på kort tid. Jeg tror også jeg vil huske dem en god stund, de florerer og flimrer i meg. Noen av bildene, satte seg i meg som fotografier. Ordet kolibri fra ei av novellene, ble en sang. Og den fineste sangen i verden, er jo kanskje fuglesangen?

Forfatterne bak bidragene er: Marit Kaldhol, Ingvild Holvik, Sigrid Merethe Hanssen, Vidar Kvalshaug, Solfrid Sivertsen, Hilde Myklebust, Rønnaug Kleiva, Lars Petter Sveen og debutant Ingrid Senje. Boka er pakket inn i et vakkert omslag designet av Johanne Hjorthol med et fotografi fra kunstfotograf Erle M. Kyllingmark. Jeg synes det harmonerer godt til fortellingene, enda de har så mange og ulike uttrykk. Et kunststykke!

Boka formidler sterkt og bredt og viser en rik nynorsk forfatterskare. Jeg ser lyst på framtiden for nynorsk kultur, historie, litteratur, kunst og uttrykk og ville vært stolt, om jeg var dirigenten for dette «orkesteret» av skrivestemmer. Honnør til redaktør og forlag. En sterk femmer for meg.

Reklame

En kommentar om “Flerstemt

  1. Tilbaketråkk: Lovar godt 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s