bokanmeldse

Nytt på nytt

Jeg reiser i ord og bilder. Med bøkene mellom hendene, når jeg nye høyder, bestiger topper, møter månen ansikt til ansikt. Treffer også andre mennesker. Hører røstene deres, og ser noe de ser. Ingen er bare det vi ser, jmfr. slagordet til Kirkens bymisjon, eller skriver for den saks skyld, men at bøker skrives, gjør det lettere å lese andre. Perspektiver og stemmer. Jeg har lest årets bok i novelleantologien Nye nynorske noveller fra Samlaget. Den heter Og alle ting vert nye (Samlaget 2021) og består av bidrag fra forfatterne: Tore Kvæven, Susanne Skogstad, Erlend Kaasa, Rakel Solstad, Aina Basso, Annlaug Selstø, Oda Malmin, Inger Bråtveit og debutant Anne Lise Frøkedal. Boka mi er fått som et lesereksemplar fra forlaget.

Som typisk noveller,
er historiene hver av forfatterene briljerer med, tekster i kortformat. De rommer likevel store historier. Noen av temaene kunne vært utdypet i det uendelige, andre tenker jeg kanskje er lange nok. Uansett, så blir de lett tilgjengelige for oss. Ikke alle har tid til flere romaner i måneden, og da er noveller en sjanger som virkelig kan treffe. Man får mye input, og kan reflektere videre når novellen er lest til endes. Kortformatet gir rom til å tenke langt.

Novellene her
får meg til å tenke fram. Den ene er om verdensrommet, og jeg blir med ut. I verda. Og inn igjen, til det lille og nære, som i novella om en skilsmisse. Den nye kona, når hun stikker innom og henter skiene sine, og alt raser, hun trodde han ventet på henne, selv om han har giftet seg, fått barn. Det såre, det åpenbare, samtidig med de skjulte håpene vi bærer på. Følelsene og livene som bare er i våre hoder.

Novellene er om røtter, hvor kommer vi fra, tradisjoner, hvor går vi videre. Det er fortid, samtid og fremtid. Det er livene våre og det er det vi ønsker oss eller er redde for å miste. Jeg tar vare på denne boka, som som den første i antologien har framside av Johanne Hjorthol med fotografi av kunstfotograf Erle M. Kyllingmark. Teknikken Kyllingmark bruker, er analog, og møter det moderne. Kunst i tiden.

Jeg syns boka svarer til
terningkast fem. Anbefales om du liker nveller, gjerne skrevet på nynorsk. De er tidsaktuelle, dype og tilgjengelige. Jeg ser frem til fremtidige, årlige utgivelser.

Reklame

En kommentar om “Nytt på nytt

  1. Tilbaketråkk: Lovar godt 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s