Hverdag · samfunn

Bibliotekets klang (Bjørneboe)

Jeg liker litteratur, kunst og kultur. Inkludert musikk. Og liker å få med meg noen innslag av sånt, og spesielt sånn før jul syns jeg det er mye fint det er fint å få med seg! På tirsdag besøkte jeg Ski storsenter, nærmere bestemt Nordre Folle bibliotek avdeling Ski, der det var en oppsetning.

På programmet var Jens Bjørneboe 101 år, dikt og musikk. Som du kanskej vet er Bjørneboe død. Så han var ikke der. Naturlig nok. Men like naturlig, lever ordene hans. Musikerne Per Andreas Tønder (bariton-sanger) og Vegard Lund (gitar) fremførte dikt. Noe leste Tønder opp, annet sang han. Mellom opplesningene var musikk særlig fra perioden Bjørneboe skrev.

Bjørneboe likte Beatles, så blant annet Norwegian Wood fikk en plass. Det var høy kvalitet på alt, og finurlige ord nådde frem til meg enda tydeligere enn når jeg leser selv tror jeg. et dikt jeg syns var spesielt morsomt, var Siste reis. Det begynner slik:

«Ro, ro til fiskeskjær

Alle småbarn sover

Ingen vet hvor pappa er

Mellom skum og vover.»

Jens Bjørneboe, Siste reis

Mot slutten, kom Bjørneboe sine «10 bud til en ung man som vil frem i verden». Jeg aner litt ironi og jeg smiler. Oppsetningen varte en time, og gav kulturelt påfyll og kreativitet i hodet mitt. Jeg fikk lyst til å skrive, fortsatt. Og jeg håper kanskje jeg blir sittende å kose meg med skriving noen timer nå i helgen. De to artistene er også å høre i Litteraturhuset i Oslo i helga, med en annen oppsetning/forestilling, om du vil få med deg det.

Etter dikt og musikk, hadde jeg et par ærender i butikker. Utenfor Hennes & Mauritz, var denne juleinstallasjonen der det skal bli pepperkakeby. Det er Ski, i miniatyr. Jeg ser stasjonen, senteret, Narvesen, ja alt slik vi kjenner den lille byen nå til dags.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s